Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Михайло Рівіс провів засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування в режимі онлайн

24 березня 2020 р., 17:40

Сьогодні, 24 березня, в режимі онлайн Михайло Рівіс провів засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Закарпатської обласної ради.

Участь у її роботі взяли: перший заступник голови та заступник голови – відповідно Йосип Борто та Петро Грицик, керуючий справами виконавчого апарату облради Юрій Гузинець, керівники районних рад, міські та селищні голови, які представляють райцентри. Долучився до роботи засідання також в.о.голови ОДА Олексій Гетманенко.

Йшлося про шляхи протидії поширенню COVID-19.

Михайло Рівіс, звертаючись до учасників засідання, зазначив, що на сьогодні маємо два магістральні напрямки роботи щодо боротьби із убивчим коронавірусом: не допустити вірус на територію краю та максимально підготовитись до його проникнення в крайову громаду. Оскільки через закарпатські пункти пропуску на кордонах з Євросоюзом пройшла величезна кількість співвітчизників із різних країн, де цей вірус приніс багато біди і горя, то «ми повинні діяти максимально злагоджено, швидко і правильно».

Відтак він інформував, що “як відомо, при в’їзді в нашу область із Євросоюзу прикордонники здійснювали кожному подорожуючому температурний скринінг, вручали листи –зобов’язання на предмет самоізоляції по приїзду додому. Проконтролювати подальші дії подорожуючого на місцях повинні були сімейні лікарі. За порушення вимог карантину правоохоронці мали притягнути до адміністративної відповідальності. Як воно відбувалося насправді – наразі й не скажеш”,- наголосив М.Рівіс та закликав керівників самоврядних громад узяти це питання на строгий контроль. Адже від цього залежить масштаб і географія біди на теренах Закарпаття.

Члени Координаційної ради наголошували, що вони, наслідуючи приклад обласної ради, яка виділила на боротьбу з коронавірусом понад 153 млн грн, провели на місцях сесії і також виділили з місцевих бюджетів кошти на ці цілі. Приміром, Великоберезнянська райрада сьогодні провела позачергову сесію і виділили понад 1 млн грн із резервного фонду, залучивши також кошти із капітальних видатків районних програм. За словами Степана Бобика, Іршавська міська рада також засідала сьогодні у терміновому порядку і виділила 300 тис грн для потреб райлікарні і 50 тис грн – на спецзасоби індивідуального захисту. Голова Свалявської райради Мирослава Ливч розповіла, що очолюваний депутатський корпус на позачерговій сесії днями виділив 420 тис грн на боротьбу з COVID-19, а на сьогоднішньому – ще 1млн грн для закупівлі засобів захисту. «Однак їх нема де купити. Та й ціни зростають щодня», -мовила вона.

Про проведену роботу на місцях у боротьбі із епідемією інформували й інші керівники самоврядних громад краю. Та цікавились питанням, скільки засобів захисту отримала область від держави?

На що М.Рівіс відповів : «Наразі в Закарпаття надійшло 5 тисяч швидких тестів на визначення COVID-19 (високоточні тести ПЛР ), 2 тисячі 660 респіраторів і 280 костюмів біобезпеки. Їх буде розподілено між лікарнями, які першими прийматимуть пацієнтів із підозрою або хворих на COVID-19. А це - Обласна дитяча лікарня, Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака, Обласна клінічна інфекційна лікарня, Обласний клінічний фтизіопульмонологічний лікувально-діагностичний центр, а також Центральна міська клінічна лікарня м.Ужгород. Також частину цієї допомоги буде направлено в інфекційні відділення районних лікарень. Ясна річ, такі поставки будуть регулярними та надходитимуть в область щодекілька днів», – підсумував Михайло Михайлович.

У ході роботи засідання очільник облради закликав звернути увагу на індивідуальний захист лікарів, які першими приймуть виклик пандемії, нерідко ризикуючи своїм здоровʼям і життям. “У цей критичний момент маємо забезпечити їх персональними засобами захисту й дезинфекції, транспортом для доставки до місця роботи та обслуговування викликів сімейних лікарів, і, що не менш важливо, всіляко підтримувати їх”, – мовив він.

«Створюйте кризові штаби на місцях і не будьте там статистами, включайтеся в роботу на повну силу, бо ви – найближче до людей. І жорстко контролюйте карантинні заходи», – акцентував М.Рівіс, додавши, що досвід Китаю, Кореї та інших країн чітко показує, що активне тестування і відстеження контактів в поєднанні із заходами соціального дистанціювання і мобілізацією громади можуть запобігти зараженню і врятувати людські життя.

На завершення М.Рівіс закликав членів, які входять до складу Координаційної ради, до неухильного виконання напрацьованих рекомендацій. Такі режими спілкування із керівниками органів місцевого самоврядування Закарпаття практикуватимуться до завершення епідемії.

Прес-служба облради

Схожі новини

Михайло Рівіс: На час карантину ми започаткували проведення засідань у режимі онлайн
Михайло Рівіс підвів підсумки 2018-го та наголосив на пріорітетах у 2019 році
Мораво-Сілезький край та Закарпаття домовилися про співпрацю (ФОТО)
Михайло Рівіс закликав усі служби повернутися до виконання Тимчасової схеми організації дорожнього руху на ділянці автодороги до КПП «Дяково»
Михайло Рівіс: На Закарпатті конструктивно та виважено обговорюються важливі питання життєзабезпечення краю та визначаються оптимальні шляхи їх вирішення
Михайло Рівіс скликає позачергову сесію обласної ради
Михайло Рівіс: На території Закарпатської області також уводяться обмежувальні заходи
Михайло Рівіс: Члени Координаційної ради вважають за необхідне активізувати роз’яснювальну роботу серед краян, що прибули із-за закордону
Завтра - засідання виконкому
На Закарпатті понад 44 тисячі земельних ділянок зареєстровано в онлайн-режимі

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp