Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як закарпатські парламентарі долучалися до протидії поширенню коронавірусу

30 березня 2020 р., 11:40

Ось такі реалії

Подання законопроєкту, депутатські запити, зустрічі з урядовцями та інформування населення - Громадянська мережа ОПОРА дослідила, які засоби використовували мажоритарники Закарпаття у боротьбі з пандемією.

Законотворча діяльністьРоберт Горват спільно з колегами по Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики став співініціатором прийнятого Верховною Радою Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)» (№3220). Варто зазначити, законопроєкт входить в сферу відання цього комітету.

ГолосуванняВерховна Рада України 17 березня прийняла за основу та в цілому 2 законопроєкти, спрямовані на протидію коронавірусу, а саме:

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№3219);Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)» (№3220).Цими документами, зокрема, передбачається спрощення процедур державних закупівель для лікарських засобів та медтехніки, призначених для запобігання виникненню і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19); заходи щодо захисту прав працівників, роботодавців, малого та великого бізнесу, внутрішньо переміщених осіб тощо.

Закарпатські парламентарі, присутні на засіданні, майже синхронно їх підтримали. Так, повністю підтримали ці законопроєкти за основу та в цілому Роберт Горват, Михайло Лаба, Василь Петьовка та Владіслав Поляк. Валерій Лунченко проголосував за законопроєкт № 3219, проте, утримався під час голосування за законопроєкт № 3220 як за основу, так і в цілому.

Віктор Балога під час голосувань був відсутній

ЗапитиРоберт Горват, Валерій Лунченко та Василь Петьовка спільно з колегами з депутатської групи «Довіра» 2 березня подали колективний інформаційний запит до Кабінету Міністрів України щодо заходів запобігання розповсюдженню коронавірусу (COVID-19) в Україні. В цьому запиті депутати просять «вжити необхідних заходів реагування щодо недопущення поширення вірусу та контролю епідеміологічної ситуації в Україні, а також передбачити достатнє матеріальне забезпечення для придбання індивідуальних засобів захисту для усіх громадян та працівників медичної сфери».

Про що писали у FacebookРоберт Горват на своїй сторінці підіймав питання можливого звільнення працівників Ужгородської міської поліклініки в період поширення COVID-19, а також інформував про підготовку запиту прем’єр-міністру Олексію Гончаруку та міністерці охорони здоров’я Зоряні Скалецькій щодо вжиття усіх необхідних дій, аби не допустити спалаху епідемії в країні та зберегти здоров’я та життя українців.

Віктор Балога переважно давав оцінку та висловлював власне бачення необхідних кроків для ефективної протидії поширення коронавірусу. Депутат активно обговорював необхідність карантинних заходів щодо осіб, які повернулись з за-кордону, підтримав введення режиму надзвичайного стану, негайну ізоляцію країни, включно із забороною авіасполучення, активно коментував ситуацію з обсервацією громадян з Китаю в Нових Санжарах.

Михайло Лаба інформував щодо отримання Закарпатською областю тестів для виявлення COVID-19, респіраторів та захисних костюмів для медиків та інші заходи центральної та місцевої влади щодо протидії поширенню хвороби; інформував про ситуацію з виявлення COVID-19 в області; звітував про роботу комітету в період карантину і розгляд тематичних питань. Також парламентар інформував про спільну з депутатом Анатолієм Костюхом зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Словацької Республіки в Україні Мареком Шафіном щодо боротьби з коронавірусною хворобою COVID-19, заходів безпеки, реєстрацію українців у посольствах і консульствах щодо їх евакуації в умовах карантину та закритті сполучення.

Валерій Лунченко повідомляв про прийняття Верховною Радою України законопроєкту № 3219 про внесення змін до деяких законів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, а також розповів про основні його положення.

Василь Петьовка інформував про ініціювання (спільно з Валерієм Лунченком, Робертом Горватом та Владіславом Поляком) зустрічі з представниками закарпатського бізнесу для опіки над медзакладами, звітував про зустріч з урядовцями та представниками ДСНС щодо питання запобігання поширенню коронавірусу на території Закарпаття та підготовку офіційного звернення депутатської групи «Довіра» до Міністерства охорони здоров'я з вимогою вжити ефективних дій для недопущення спалаху епідемії COVID-19.

Владіслав Поляк прозвітував про перевірку на наявність коронавірусу після контактів з депутатом, в якого виявлено хворобу; інформував про прийняття важливих законопроєктів щодо спрощення закупівель якісних ліків за зниженою ціною та зустрічі з представниками КМУ, ДСНС та МОЗ з питань забезпечення Закарпатської області апаратами штучної вентиляції легенів, захисними засобами та тест-системами, повідомив про перенесення особистого прийому громадян в зв’язку з карантинними заходами.


За коментарями звертайтеся:

Святослав Бабіля, координатор проєкту «Депутат від А до Я»

у Закарпатській області

тел. 0501002469

Довідково: «Проєкт «Депутат від А до Я» реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа»


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp