Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Освітня субвенція в Закарпатських ОТГ: що змінилося

1 квітня 2020 р., 14:21

В 2020 році обсяг субвенцій для освітніх закладів Закарпатських ОТГ збільшився в середньому на 15%.

Радник Закарпатського РО Програми «U-LEAD з Європою» з питань децентралізації та місцевого самоврядування Павло Рябоконь розробив інфографіку, яка демонструє основні зміни порівняно з попереднім, 2019 роком.

Павло Рябоконь: «У 2020 році ми бачимо зростання освітньої субвенції для навчальних закладів Закарпатських ОТГ в середньому на 15%. Такий ріст був очікуваним, оскільки й сама освітня субвенція в 2020 році була збільшена на 800 мільйонів гривень порівняно з попереднім роком.

Найголовніше – це формування в громадах спроможної освітньої мережі. Правильне застосування формули, згідно з якою нараховується субвенція, дозволяє ефективніше використовувати отримані на освіту кошти. У графіку ми бачимо два дуже важливі показники – фактична наповненість класів (ФНК) та реальна наповненість класів (РНК). Саме РНК є основною при розрахунку розміру освітньої субвенції. Це середня наповненість класу, яка має бути для тієї чи іншої території. При розрахунку враховується тип населеного пункту та розмір населення. Якщо показник ФНК більший, ніж РНК, то виникає профіцит бюджету, який, згідно з законом про бюджет, можна буде витрачати на покращення матеріально-технічної бази закладів.

Згідно з даними, 5 із 6 Закарпатських ОТГ (враховувалися лише громади, які перейшли на пряме міжбюджетне фінансування до 2020 року) показали суттєве зростання. І це дуже позитивно. Хочеться відзначити, що це саме той період, коли Програма «U-LEAD з Європою» почала тісно працювати з освітянами громад – проводити тренінги, організовувати навчальні візити, консультувати. Думаю, це також дало поштовх до суттєвого зростання.

Загалом, можна сказати, що не настільки важливий розмір отриманої субвенції, як управління коштами. Існує формула, яка пропонує чіткі умови для забезпечення проблем освітньої мережі. А вже в руках ОТГ – створити такі умови, щоб цих грошей вистачало без якихось радикальних кроків».

Нагадаємо, Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією








Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp