Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

УжНУ на карантині: особливості дистанційного навчання

1 травня 2020 р., 15:15

Чимало українців уже з нетерпінням очікують на послаблення карантинного режиму.

Та поки цього не трапилось, ми й надалі залишаємось удома, звідки хтось працює, а хтось дистанційно навчається. А про те, як відбувається навчальний процес у незвичних умовах на біологічному факультеті розповіла декан факультету Ярослава Гасинець.

У чому полягають особливості дистанційного навчання на вашому факультеті?

– Дистанційне навчання не є новим видом навчального процесу в УжНУ. Вже тривалий час працює сайт електронного навчання, на якому студенти активно комунікують з викладачами, особливо щодо виконання індивідуальних завдань та опанування розділів курсів, які виносяться на самостійну роботу. Як і на більшості факультетів негуманітарного фаху існують свої складнощі, особливо це стосується лабораторних та практичних занять, завдання з яких потребують аудиторної роботи для здобуття практичних навичок. У повній мірі дистанційна робота не замінює занять студентів у спеціалізованих лабораторіях. Те ж стосується і підготовки курсових та дипломних робіт, оскільки у період карантинних обмежень досить складно здійснити як польові дослідження на теренах області, так і камеральну обробку зібраного матеріалу у лабораторіях біологічного факультету. Особливо складно або і не можливо зробити онлайн проведення навчально-польових практик, де студенти вживу повинні контактувати з об’єктами досліджень у природі, а викладач повинен наочно демонструвати ті чи інші особливості будови рослин чи тварин, функціонування, структури, взаємозв’язків угруповань, біотопів та розвивати у студентів навички польових досліджень.

За допомогою яких інформаційних платформ відбулось впровадження дистанційного навчання у вас?

– У першу чергу це сайт електронного навчання УжНУ, а також платформа ZOOM, якою користуються більшість викладачів. Додатково використовуємо Viber та Skype зі студентами.

Якою виявилась адаптація до дистанційного навчання, як пройшли перші тижні?

– Перші тижні пройшли тернисто, оскільки швидко згенерувати навчальний процес у русло незапланованого формату для усіх учасників навчального процесу виявилось нетривіальною задачею. Однак ми зуміли налагодити процес за короткий період часу і навчання проходить за запланованим графіком. Вже проведені перші модульні контролі, їх результати вказують на належну ефективність проробленої роботи.

Яке ставлення до дистанційного навчання у викладачів та студентів?


– Ставлення різне із об'єктивних причин. По-перше, дистанційне навчання є найбільш ефективним у системі освіти тільки як складова цілого комплексу видів навчання. По-друге, масовий перехід на дистанційну форму, особливо з використанням різних платформ для проведення занять для студентів та викладачів є дещо важким, адже потрібно за короткий час опанувати специфіку використання цих ресурсів, із якими багато хто стикався на поверхневому рівні. По-третє, онлайн-робота викликає перенавантаженість інтернет-ресурсів, доменів, що створює певні перешкоди під час навчального процесу. Однак більшість сприймає цей змушений перехід, як можливість розширити методологію і викладання, і опанування навчального матеріалу. Всі активно включилися у роботу, проте сподіваються, що це буде тривати недовго, оскільки сучасна схема онлайн-освіти при всіх наявних перевагах повноцінно не може замінити очної форми навчання або ж освіта повинна бути суттєво трансформована.

Розмову вела Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp