Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Тест на якість: де в Ужгороді подадуть найсмачнішу "бадьорість"?

13 вересня 2014 р., 13:00

Яку каву вживають містяни?

Більшість ужгородців не уявляє початку дня без філіжанки кави. За деякими оцінками, кавовий напій є другою за обсягом споживання речовиною на Землі після води. Та мало хто знає, яку каву п’є, з яких зерен робиться чарівний еліксир бадьорості й натхнення.

Люди часто дають поверхові оцінки каві: «смачна», «запашна» – й мало хто задумується, від чого залежить цей смак і аромат, звідки привозять кавові зерна, як готують напій у місцевих кав’ярнях.

За словами багатьох ужгородців, найкращими кав’ярнями міста вважаються «Світ кави та чаю», що на вулиці Корзо, «Горіціана», «Меделін» і «Тотем». Хорошу каву, за нашими спостереженнями, подають і в кав’ярнях «Кофетель», що на проспекті Свободи, й у «Coffe shop».

Кав’ярня «Світ кави та чаю» вирізняється вишуканим інтер’єром та романтикою. Вона міститься в самому центрі Ужгорода, але схована ніби в мурі – в маленькому провулочку, тож знайти її досить важко. Коли ж потрапляєш туди, – поринаєш в Італію, у щось бадьоре, таке чуттєве і пристрасне. Починаючи від засмаглих офіціантів, закінчуючи терпким напоєм.

Незважаючи на популярність закладу, ціни тут навіть дуже помірні. Для приготування кави використовують зерна кількох сортів, як і в більшості кав’ярень Ужгорода, – «Робусту» й «Арабіку». Отримують їх головним чином з Італії, але співпрацюють і зі Швейцарією. У меню розписані всі сорти кави і ціни, котрі не дуже різняться одна від одної. Там є кава на будь-який смак: солодка, кисла, з гірчинкою. Можна, до прикладу, деколи себе потішити філіжанкою «Starbucks» – обійдеться вам у п’ятнадцять гривень.

«Горіціана» вабить своїм кавовим ароматом. Це кафе – маленька затишна місцина, де можна відпочити від усіх турбот. Одразу хочеться завітати в гості, аби відчути мить насолоди. Тут самообслуговування, до кави можна взяти смачні цукерки з класичного чорного шоколаду, з горіхом. Тому варіант «не люблю гірку каву – досить, що життя гірке» тут не пройде. Смакуйте і заїдайте цукеркою! Бо відомо: якщо солодити напій, він втрачає свій смак. У цій же кав’ярні все продумано. Готують тут «Робусту» й «Арабіку» з Італії: смак на «відмінно» – ціни помірні.

Кажуть, що офіціант – це обличчя закладу. Так от у кав’ярні «Тотем» воно чудове. Завжди прекрасне обслуговування, а інтер’єр такий, що тільки смачна кава не дозволяє розслабитися до дрімоти. Якщо ж заснете, то вас накриють теплою ковдрою і побажають приємних снів. Асортимент кавових зерен тут дуже широкий: «Арабіка» з різних куточків світу – Бразилії, Ефіопії, Індії, Колумбії, Кенії; «Робусту» привозять з Індії, Індонезії, Камеруну. Є й сорти для гурманів – наприклад, кава «Марагоджип» із Нікарагуа, шоколадна зі Швейцарії, кава з ароматом вишень та ліщинових горішків. «Арабіка», як запевняють працівники кав’ярні, є кисла, середньої кислоти з винним ароматом, густа, рідка, м’яка з гірчинкою, з фруктовим ароматом та середньої міцності. Словом, у «Тотемі» вибір великий – гурманам це кафе буде до вподоби.

Як бачимо, основними торговими сортами кавових бобів є «Арабіка» і «Робуста». Робуста як рослина є набагато витривалішою, проте напій з неї значно поступається арабіці в якості, а тому використовується в основному у блендах (сумішах кави). Менш розповсюдженим сортом кави є «Ліберіка», що не має високої харчової цінності. Та незалежно від сорту, важливим є те, як вам подають каву. З гордістю можемо сказати, що в ужгородських кав’ярнях обслуговування – на найвищому рівні, офіціанти завжди веселі та енергійні. Таке враження, що вони самі дегустують кожну порцію напою. Тож будьте і ви завжди бадьорими, пийте каву! – про те, що наливають в ужгородських кав’ярнях, ви уже знаєте.

Дзеркало Закарпаття Ганна Ясінська

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp