Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Зеленський підписав закон про посилене тестування на COVID

15 травня 2020 р., 20:56

Закон передбачає обов'язкове тестування на амбулаторному і стаціонарному рівнях всіх осіб з підозрою на COVID.

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення здатності системи охорони здоров'я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)", який Верховна Рада прийняла на позачерговому засіданні 7 травня.

Документом вводиться низка змін в законодавство, які будуть діяти під час встановленого Кабінетом міністрів карантину і ще протягом двох місяців з моменту його скасування.Так, закон передбачає обов'язкове тестування на амбулаторному і стаціонарному рівнях всіх осіб з ознаками коронавірусної хвороби, а також тих, хто контактував з хворими на COVID-19. Крім того, обов'язкове тестування поширюється на медиків, які працюють в медустановах з такими хворими, працівників Національної поліції, Національної гвардії та інших працівників, задіяних в здійсненні протиепідемічних заходів, незалежно від того, чи мали вони контакт з хворим з коронавірусною хворобою. Міністерство охорони здоров'я України має регулярно оновлювати алгоритм тестування з узгодженням з рекомендаціями ВООЗ та Центру з контролю і профілактики захворювань США.Закон надає право залучати на волонтерських засадах до протидії поширенню коронавірусу лікарів-інтернів, а також лікарів-фахівців, які ще не мають кваліфікаційної категорії, з урахуванням обмежень щодо такого залучення.З метою підвищення соціального захисту особам, які лікуються в медустановах або знаходяться на самоізоляції, виплачується допомога з тимчасової непрацездатності в розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу), незалежно від страхового стажу. У разі, якщо на лікуванні або самоізоляції перебувають медичні працівники, їм передбачена виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої зарплати, незалежно від страхового стажу.Кабінет міністрів і Міністерство охорони здоров'я України повинні розробити порядок визначення закладів охорони здоров'я, призначених для госпіталізації хворих на коронавірус, які відносяться до першої, другої і третьої хвилі, і тимчасових закладів охорони здоров'я (спеціалізованих госпіталів), а також черговості їхнього заповнення. Також повинні бути розроблені інструкції з навчання медичного та іншого персоналу, залученого до боротьби з COVID-19, щодо заходів, спрямованих на попередження інфікування, і порядку дій у разі пікового навантаження на заклади охорони здоров'я, призначені для госпіталізації хворих на коронавірус.Уряд та МОЗ повинні оприлюднити на офіційному сайті інформацію про результати тестування і кількість тестів, проведених на амбулаторному і стаціонарному рівнях; забезпеченість закладів охорони здоров'я лікарськими засобами, виробами медичного призначення; кількість і кваліфікацію залученого до боротьби з COVID-19 медичного персоналу; проведення закупівель, отримання і розпіділ лікарських засобів.Цей закон набирає чинності з дня його опублікування.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp