Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Новий парламент вперше обійдеться без комуністів

15 вересня 2014 р., 11:36

Зате в ньому буде 5 провладний партій і лише одна – опозиційна

Такого парламенту Україна ще не бачила: в ньому вперше від часів незалежності не буде комуністичної партії. Щоправда, крім лівих скоріше за все не пройдуть і крайні праві: ні «Свобода», ні «правий сектор» не дотягують до мінімального бар’єру в п’ять відсотків. І знову ж таки вперше більшість партій в парламенті будуть пропрезидентськими. Лише «Сильна Україна» Сергія Тігіпка може скласти до них опозицію. Такі результати показало дослідження, проведене у серпні компанією GfKUkraine.


GfKUkraine проводила опитування з 14 по 25 серпня. У ньому взяли участь дві тисячі респондентів старші 18 років. Результати були обраховані і опубліковані кілька днів тому. Похибка склала 2,2%. За результатами опитування, якби вибори проходили у серпні, то за партію "Солідарність" Петра Порошенкапроголосували б 16% виборців. "Радикальна партія" зібрала б голоси 14% українців, а "Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина" - 13%. "Громадянскька позиція" набрала б 7%, а «Сильна Україна» Сергія Тігіпка і УДАР Віталія Кличка – по 6%. Усі інші партії не змогли б подолати прохідний поріг. Ці результати значною мірою підтверджуються і опитуваннями, проведеними КМІС.

Експерти загалом не вбачають у цих результатах жодних одкровень – усе ныбито логічно ы прогнозовано. Але звертають увагу на такий факт: опитування проводилося в середині серпня, а тому тут не враховано розкол «Батьківщини», від якої відокремилася партія А. Яценюка і О. Турчинова. Більшість аналітиків згодні, що голоси між ними і розподіляться майже порівну.

«Якусь частину виборців «Батьківщини» забере Ляшко , - переконаний голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. – Хоча його друге місце і 14% виглядають більше реалістично, ніж 20%, які показували опитування влітку».

Зрештою, «до виборів ще багато часу, тож все може змінитися, - впевнений директор Інституту глобальних стратегій (ІГЛС) Вадим Карасьов. – Але вже зараз видно, що на лівому флангу – провал. Видно і те, що єдиною партією у «прохідному списку», орієнтованою на російськомовних виборців, є «Сильна Україна» Сергія Тігіпка. Він, безумовно, лідер серед опозиційних сил. Причина такої популярності – в тому, що критикуєчи владу, Тігіпко залишався на патріотичних позиціях і пропонував власний варіант патріотизму: не емоційний, а прагматичний і продуманий».

В. Фесенко також відмітив позицію «Сильної України». Вона помітно вирізняється на тлі інших партій, орієнтованих на південь і схід країни. «Партія регіонів переживаєсерйозну кризу – це підтверджує опитування. Їхня проблема в тому, що вони не мають яскравого харизматичного лідера. Це накладається на деморалізацію виборців. Натомість у «Сильної України» такий лідер є – прагматичний і поміркований. Я думаю, що на користь цієї партії зарпаз працює одразу кілька факторів: по-перше, наявність лідера з постійним електоратом – це ті люди, які симпатизують Тігіпку як політику і людині, а по-друге – те, що в російськомовному середовищі немає явного фаворита. На цьому полі партія Тігіпка найбільш помітна».

Експерт також вважає, що КПУ має незначні шанси «зачепитися» за бар’єр в п’ять відсотків, але їм будуть заважати цілий ряд факторів. Головний з них – їм доведеться працювати під жорстким пресингом, у тому числі – правовим - з боку суспільства. Тож проводити повноцінну кампанію їм буде вкрай важко.

Крім того, експерт позитивно оцінює позиції президентської політичної сили: «Те, що Блок Порошенка на старті кампанії лідер, – не викликає сумнівів. Щоправда, тут є й парадоксальна ситуація: його партія посідає перше місце, але, якщо брати значну частину голосів виборців, серед тих, хто орієнтується на одну електоральну групу, явним лідером є Тігіпко».











�B�:

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp