Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Хусті лунала суперечка

15 вересня 2014 р., 16:30

Жител Хуста не поділили Монумент Слави.

Жителі Хуста посперечались щодо Монумента Слави, розміщеного в центрі міста. Міська влада оголосила громадські слухання, аби визначити долю пам’ятника, який пропонують демонтувати або ж перенести у іншу частину районного центру.
За останній тиждень питання набуло неабиякого розголосу. Навіть стало яблуком розбрату між хустянами.

Частина містян запропонувала демонтувати пам`ятник із перепохованням радянських воїнів на кладовищі. Рекомендацію аргументують тим, що меморіал вичерпав свою політичну функцію – раніше він служив постаментом для виступів партійних керівників. Серед інших озвучених причин: споруда масштабно не вписується у просторову площину, не має жодної художньо-естетичної цінності. Пам`ятник навіть не введений у реєстр художніх пам`яток міста, а трибуна перетворилася у стихійну вбиральню і прихисток для безпритульних.

— Особисто я не хотіла би, щоб мої близькі мали такий посмертний притулок. Без будь-якого політичного підтексту, з найкращими християнськими намірами вважаємо, що прийшов час мертвих повернути на кладовище, де панують умиротворення, спокій, тиша і молитва. Безперечно, є різні варіанти вирішення цієї проблеми, але це наша суб`єктивне бачення, — поділилася з«Голосом Карпат» корінна хустянка, викладач школи мистецтв Наталія Шимша.Кардинально протилежної думки дотримуються ветерани міста.

— … Тут поховані три розвідники державної безпеки Радянського Союзу, їх добровільні помічники та бійці і офіцери Радянського Союзу, які віддали своє життя за визволення нашого краю,- пише на сторінках місцевої газети «Нарцисова Долина» полковник СБУ у відставці Іван Чижмар. - На мій погляд це (пропозиція демонтажу з перепохованням — авт.) робиться не випадково, а дуже схоже на досконало сплановану ворогом акцію по підриву стабільності, спокою і злагоди між населенням у нашій державі. Не було б великого дива, якщо б намагалися зруйнувати Монумент Слави угорські окупанти, так як захоронені на цьому місці зі зброєю боролися проти них. Дуже прикро, коли це прагнуть зробити їх замасковані «соратники».Міський голова Хуста Володимир Кащук зауважив, що прийняття єдиного правильного рішення стосовно пам`ятника може бути тільки із врахуванням думки більшості краян, у тому числі — самих ветеранів та їхніх сімей.«Потрібно активно моніторити це питання, вивчати пропозиції хустян, адже будь-які радикальні дії влада повинна погоджувати з громадою», — підкреслив він.Рік тому питання демонтажу Монументу Слави було підняте в Мукачеві. Ветерани міста не дозволили знести меморіал.

Голос Карпат

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp