Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Західна Україна тоне. Велика вода в регіоні

24 червня 2020 р., 08:02

У Чернівецькій та Івано-Франківській областях України річки виходять з берегів, руйнується місцева інфраструктура і затоплюються населені пункти.

У Західній Україні потоп. Погіршення погодних умов і старі екологічні проблеми призводять до затоплення доріг і цілих населених пунктів.Страждають навіть великі обласні центри - Івано-Франківськ і Чернівці. Ситуацію ускладнює те, що на найближчі дні в регіоні знову прогнозують сильні зливи і нову хвилю паводку.Корреспондент.net зібрав інформацію про природні катаклізми.ПогодаУсе почалося зі злив, особливо постраждали від них Івано-Франківська та Чернівецька області. Уже до вечора 22 червня в МВС повідомили, що рівень води в гірських річках піднявся до 2 м. З'явилася інформація про перші руйнування і необхідність евакуювати людей.Сьогодні і завтра, 23-24 червня, погодні умови в цих областях будуть лише погіршуватися.В Івано-Франківській області в епіцентрі негоди опинилися 31 житловий будинок та 37 господарств. У селі Верхній Ясенів підтопило школу."Ситуація змінюється щохвилини, поліцейські і рятувальники працюватимуть і вночі, щоб не залишити людей наодинці з негодою. Організуємо місця для ночівлі та харчування. Станом на зараз - ситуація контрольована. Завтра вранці в регіон прибудуть додаткові сили поліції, рятувальників і гвардійців. Прошу зберігати спокій. МВС, Національна поліція і ДСНС інформуватимуть про ліквідацію наслідків негоди", - заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.Змиває дорогиУ селі Микуличин біля Яремча на дорогу Н-09 Львів - Мукачево зійшов селевий потік. Автомобільна дорога завалена деревами, камінням і брудом. 

Річка Прут, що тече поряд, почала підмивати дорожнє полотно.Через це перервалося сполучення дорогою Яремче-Буковель.Повінь в КарпатахПавел Кащук / FacebookУ Верховинський район Івано-Франківської області, який негода частково відрізала від транспортного сполучення, базові продукти людям доставили вертольотом.Проблемні ділянкиРятувальники прогнозують масштабні наслідки великої води для регіону:- в гірській частині басейну річки Прут і в басейні річки Сірет рівень води підніметься на 1-2 м, на окремих ділянках (в місцях звуження русла) - до 2,5 м;- загроза сходження селевих потоків сформується в місцях випадання сильних опадів у гірських районах, можливо також формування значного місцевого та схилового стоку;- можливий вихід води на заплаву та затоплення сільськогосподарських угідь Сторожинецького, Путильського, Вижницького та Глибоцького районів (Чернівецька область);- підніметься рівень води не тільки в річках Карпатського регіону (басейни річок Уж, Латориця, Тиса, Прут, Сірет, Дністер), на річці Вишня (басейн Сяну), а й у притоках Дністра в Тернопільській і Хмельницькій областях (продовжаться підйоми рівнів води на 0,5-1,5 м, а на окремих ділянках річок Прута і Дністра - до 2-2,5 м над поточними відмітками);- ймовірна нова хвиля затоплення господарських об'єктів, розташованих поблизу річок, а також автодоріг місцевого значення; в Чернівецькій області - ризик затоплення об'єктів прикордонної служби.Великі містаВулиці Івано-Франківська затопило - з берегів вийшла річка Бистриця Солотвинська. Крім того, окремі вулиці обласного центру пішли під воду через проблеми зі зливостоками та системою каналізації.Мер Чернівців Олексій Каспрук закликав жителів міста бути готовими до повені. За його словами, через сильні зливи вода в річці Прут вже до вечора може піднятися до 6,5 метрів.Це може призвести до затоплення частини Чернівців - торгових рядів Калинівського ринку і ринку Добробут, а також районів Нижня Калічанка, Ленківці та Стара Жучка."За повідомленням метеорологів, очікується підняття рівня води в Пруті до 6 - 6,5 метрів. Це фактично дорівнює повені 2010 року", - зазначив мер."Коротко нагадаю правила: треба зібрати всі необхідні речі, документи, цінності. 

Коли буде прибувати вода - відключити газ і світло для того, щоб не було біди, знеструмити будинок і перебратися в безпечне місце. Ми разом з поліцією будемо забезпечувати патрулювання цих територій ", - сказав Каспрук.ПричиниПросто негода сама по собі не може бути єдиною причиною подібних лих.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp