Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Дорога з Хуста до Слов’янська: Приїхавши на Схід, було одне бажання - сісти в поїзд і поїхати назад

16 вересня 2014 р., 19:33

Два місяці жителька Слов’янська ховалась на Закарпатті, а повернувшись додому, зрозуміла, що вдома краще не стало.

- Про звільнення Слов'янська дізналася з новин. Стрибала від радості і кричала: Слава Україні! Вірила, що все змінилося, люди стали іншими. Але як тільки вийшла на пероні і зустріла місцевих жителів, я розридалася. Було одне бажання - сісти в поїзд і поїхати назад, - каже 24-річна Ксенія Терещенко зі Слов'янська Донецької області. 

На період окупації з сім'єю переїхала в місто Хуст Закарпатської області. 

- Туди запропонував поїхати український військовий, з яким познайомилася в Слов'янську. Він звідти родом. Домовився з братом, щоб нас зустріли і знайшли житло. У червні, коли почали активно бомбити місто, ми поїхали, - розповідає Ксенія. - Додому повернулися через два місяці, відразу після звільнення Слов'янська. Якщо не враховувати зруйнованих будинків і усіяних снарядами доріг, то нічого не змінилося. Як і раніше, місцеві діляться на дві категорії - ті, що за "ДНР", і патріотично налаштовані. Останні тепер не бояться відкрито підтримувати Україну, носити речі з державною символікою, говорити по-українськи. Кілька місяців тому за це могли вбити. 

У місті розфарбовують паркани та лавки в синьо-жовті кольори, збирають патріотичні акції та співають гімн. Але кожен раз знаходиться купка людей, які вигукують: "Заткнитесь, хохли! Скоро вас звідси поженуть". 

Після зачистки Слов'янська місцеві ополченці втекли. Переїхали в інші регіони як переселенці або попрямували воювати в Донецьк, - каже. - Але й без них прихильників "Новоросії" вистачає. Це переважно пенсіонери. Мріють про повернення в СРСР. Більшість з них не користується інтернетом. Твердять, що в усьому винен Майдан. А російські війська захищають Донбас від українських карателів. 

Після окупації місто було розбито. Без світла, води. Їх відновили. Почали працювати банкомати, аптеки, магазини. Відкрився дитячий садок, там працює оновлений колектив. Колишня вихователька пішла в ополченці. 

Волонтери збирають гроші, закуповують будматеріали, - каже Ксенія. - Зараз на них в Слов'янську найбільший попит. У магазини не встигають завозити, ціни підскочили на 10-20 гривень. Оперативно відбудували школу. 

30 одиниць вітчизняної бронетехніки щодоби отримує армія, каже президент Петро Порошенко. Оборонні підприємства перейшли на графік роботи у три зміни.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp