Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Цікавинка для туристів:що варто не оминути в Брустурянському лісомисливгоспі

8 липня 2020 р., 14:05

Те, що варто знати

Протягом останніх років лісівники Брустурянського лісомисливгоспу не тільки розширили території природно-заповідного фонду, а ще й відкрили десятки еколого-просвітницьких стежок. Ініціатором створення таких лісових маршрутів стало керівництво лісомисливгоспу. Підтримали таку ідею й у лісництвах, адже це дієвий метод співпраці з громадами, лісового просвітництва серед молоді та розвиток туризму.

Призначення та розміщення

Головна мета екологічного туризму – це виховання грамотної поведінки людини в лісі, усвідомлення цінності природи, формування екоорієнтованих природничих умінь та навичок. Їх призначення також полягає в тому, щоб дізнатися більше про історію лісового господарства, забезпечити усім бажаючим можливість спостерігати природні об’єкти і явища, вивчати тваринний та рослинний світ, знайомитися з особливостями довкілля рідного краю, роботою лісівників, технологіями вирощування лісових насаджень. Крім того, це об`єкти для проведення природничих, лісівничих, історичних досліджень та екскурсій.

Що і де побачити в Брустурянському лісомисливсгоспі читайте в матеріалі.

Лопухівське лісництво. Так у Лопухівському лісництві є унікальний Заказник місцевого значення «Джерело б/н» кв.6 тип гідрологічний, тут присутня вода хлоридно-калієва загальна мінералізація 45г/л, для лікування захворювань органів травлення. На території цього лісництва в кв. 8/12,13 є Еколого-пізнавальна стежка і є багато місць, які нагадують про першу і другу світову війну – це лінія Арпада.

На території Кедринського лісництва є заказник загально-державного значення «Кедринський» площа 166 га, в кв.9, тип ботанічний. Тут унікальний осередок сосни кедрової європейської з домішкою модрини польської. Також два Заказники місцевого значення: «Аршична» площа 24,5 га в кв.6,9,10, тип ботанічний, тут природні угрупування травянистих рослин з перевагою арніки гірської рідкісного виду, занесеного до Червоної книги України;
«Явірник» площа 37,4 га, тип лісовий. Цінний тим, що тут є праліс явора з домішкою ясена та в’яза гірського. Має лісівниче та наукове значення.
Взагалі на території Кедринського лісництва є унікальна місцина – парк Масарика. Він розташований на висоті 700 м над рівнем моря на схилі в 15ͦ у кварталі №10, поблизу контори лісництва та гірської річки Брустурянка. Тут, на площі 0,6 га, ростуть раритетні насадження модрини польської (Larix polonica). За переказами, молодняк екзотичного дерева власноруч заклав перший президент Чехословаччини, філософ та політичний діяч Томаш Гарріг Масарик під час своєї подорожі Карпатами. Завдяки такій історичній цінності та характеристикам окремих екземплярів модрини, що дозволяють ідентифікувати все насадження як еталонне, парк здавна є гордістю та візитною карткою Кедринського лісництва. Наразі насадження є різновіковим. Адже ростуть тут як старі дерева модрини польської – ровесники перебування Масарика на посту президента, так і різновіковий підріст. Аби зберегти історичну пам’ятку для нащадків, працівники лісової охорони приділяють особливу увагу догляду за цим угіддям.

Турбастьке лісництво

Наступне лісництво, яке обов'язково необхідно відвідати туристам - Турбатське, де є заказник загально-державного значення «Гладинський» площею 130 га в кварталі №23, тип -ботанічний, тут єдине місце зростання ялини і ялиці резонансної на кам’янистих глибах, вік 300-400 років, має цінне наукове значення.
В лісовому фонді цього лісництва наявні 3 плюсові дерева ялини звичайної, а також наявна одна постійна лісонасіннєва ділянка, яка знаходиться у кварталі 3 виділ 98 площа 6,6 га, для збору лісового насіння ялини звичайної.

Плайське лісництво

На території лісового фонду Плайського лісництва наявні два Заказники загально-державного значення:
«Горгани і Тавпіширка» площа 248 га квартали 2,4,5, тип ботанічний. Острівний незайманий кедровий ліс віком 180-300 років з вираженим альпійським поясом, зростає на скелях на висоті понад 1370 м. над рівнем моря. Заборонені рубки головного користування і прохідні рубки;
«Горган» площа 10 га квартал 2, тип ботанічний, під наметом хвойного лісу зростає плаун-баранець занесений до Червоної книги України.

Крім того два заказники місцевого значення:
«Бертяник» площа 53,5 га кв.45, тип ботанічний, тут присутнє зростання сосни гірської на кам’янистих розсипах полонини Берть;
«Сосна гірська жереп» 0,5 га кв.10 тип ботанічний, тут є зарості сосни гірської на кам’янистих схилах крутизною до 40 градусів.
В лісовому фонді цього лісництва наявні 7 плюсових дерев ялини звичайної, а також 1 дерево сосни кедрової європейської.

Сьогодні для лісівників надзвичайно актуальним є питання просвітницької діяльності. Тож перед лісівниками постають нові задачі – облаштувати цікаві та пізнавальні об’єкти у місцевих лісах. Для школярів, громадськості – це неформатний і в той же час цікавий спосіб пізнати щось нове, познайомитися з роботою лісівників і заодно активно відпочити у місцевому лісі. Маршрути розроблені так, щоб відвідувачі могли краще пізнати ліс як складну екостистему. Лісівниками Брустурянського лісомисливгоспу проведена велика корисна робота. І найкращим доказом цьому є те, що наші еколого-просвітницькі стежки вже користуються широкою популярністю. У цьому напрямку будемо працювати й надалі – удосконалювати та розширювати маршрути, щоб кожен бажаючий мав змогу краще пізнати лісову екосистему та роботу лісівників.

Пресслужба Закарпатського ОУЛМГ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp