Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В ЄС засудили перетворення Собору Святої Софії в мечеть

14 липня 2020 р., 08:43

У Євросоюзі вважають, що це рішення спровокує розкол між послідовниками різних релігій і підриватиме зусилля з просування діалогу та співпраці.

Глави зовнішньополітичних відомств країн Євросоюзу підтримали пропозицію закликати Туреччину переглянути і скасувати рішення про відновлення мусульманських богослужінь в Софійському соборі в Стамбулі. Відповідне рішення було прийнято в понеділок, 13 липня, на засіданні в Брюсселі, повідомив на прес-конференції глава європейської дипломатії Жозеп Боррель."Рада засудила рішення Туреччини перетворити такий важливий пам'ятник, як Софійський собор, в мечеть. Це рішення буде викликати настороженість, спровокує розкол між послідовниками різних релігій і підриватиме наші зусилля з просування діалогу та співпраці. Отримана широка підтримка закликати турецьку владу переглянути і скасувати це рішення", - сказав Боррель.Таким чином, в ЄС відреагували на рішення Держради Туреччини, яка 10 липня скасувала рішення від 1934 року про перетворення Собору Святої Софії в музей. Відразу після цього президент Туреччини Тайїп Ердоган повідомив, що підписав указ про перетворення собору в мечеть і започаткування там мусульманських богослужінь. Вони розпочнуться 24 липня.Довідка: Собор Святої Софії - колишній патріарший православний собор, всесвітньо відомий пам'ятник візантійського зодчества був побудований в 530-тих роках. Більше тисячі років Софійський собор у Константинополі залишався найбільшим храмом у християнському світі - аж до будівлі Собору Святого Петра в Римі. У 1453 році після захоплення міста османами Софійський собор був перепризначений як мечеть, а в 1935 році він набув статусу музею. У 1985 році Софійський собор в числі інших пам'ятників історичного центру Стамбула був включений до складу Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.Після цього низка європейських країн засудили це рішення. Вони вважали такий крок викликом всьому світу.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp