Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Місцеві Вибори-2020: тенденції, кандидати, несподіванки

21 серпня 2020 р., 13:00

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого став початок виборчого процесу виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів -2020.

Хоча офіційного оголошення старту виборчої кампанії від ЦВК ще не було, партійні штаби і штаби окремих кандидатів вже працюють і активно рекламуються досить тривалий час.

Які виборчі тенденції вже можна відслідкувати в області та в Ужгороді, на що чекати пересічним виборцям у найближчий час, на що розраховують кандидати, про це подискутували експерти.

{g}

Дмитро Тужанський, політолог, керівник Закарпатського обласного відділення ВГО КВУ зауважив, що для України традиційно, що кампанія починається задовго до її оголошення. «Кажуть про фальстарт, але це традиції політичної культури. Одна із характерних особливостей цієї кампанії, як і кампанії попередніх років, це те, що вона є доволі коротка. На Закарпатті всі чекали до останнього: який буде закон, як розподілятимуться голоси і так далі. Я би говорив не так про фальстарт офіційних кампаній, як про затримку низки політичних команд щодо старту. Це може зіграти з ними злий жарт не тільки з точки зору розкрутки свого бренду, а й з набором кандидатів, працівників штабів і т д. Тут може бути дуже багато випадкових людей», – каже Дмитро Тужанський.

Другий момент, характерний для цієї кампанії, за словами Дмитра Тужанського, пов'язаний з карантином та побоюваннями, чи не перенесуть вибори. «Цифри і статистика інфікованих насторожує. Така невизначеність буде до останнього, - каже політолог.-- Але реальних передумов для того, аби вибори не відбулися, поки нема». Він зауважив,

що невизначеність на Закарпатті пов’язана ще з тим, що на політичному ландшафті регіону сформувалися кілька ніш, нема чітко визначеного лідера чи команди: «Є дуже висока інтрига – хто переможе. Навіть момент опозиційності стирається. Ну і перемога не обов’язково гарантує тобі те, що ти отримаєш владу». Ще одна із особливостей цьогорічних місцевих виборів – розтягнутий виборчий цикл: «З точки зору формування влади, ці місцеві вибори затягнуться до Миколая. У грудні будемо говорити не про бюджет, а про очільників місцевих рад», – пояснює Дмитро Тужанський.

Інтригою №1 експерт називає питання єдності «угорських» партій: «Зараз за цим процесом дуже цікаво спостерігати. Навіть їхнє формальне об’єднання не значить, що вони працюватимуть разом на виборах. Є велика загроза, що їхнє представництво непросто скоротиться, а вони можуть не увійти у ради багатьох рівнів». За словами Тужанського, ще одне питання цієї кампанії, чи спрацюють запити на молоді команди та оновлення. А також, хто заповнить нішу локального патріотизму.

Михайло Шелемба, політолог, к.п.н, доцент кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій УжНУ вважає, що дуже велику роль на цих виборах відіграють саме локальні команди. «Вони активно створюються і формуються, це такі, як «Рідне Закарпаття», Команда Андрія Балоги», «За майбутнє» і угорські партії, які присутні тільки на Закарпатті, - коментує Михайло Шелемба. – Проблема сьогоднішніх виборів: всі затягнули із стартом. Багато хто з лідерів говорив, що будуть йти, будуть брати участь. Після 15 липня стало вже зрозуміло, за якою формулою вони будуть відбуватися. Майже всі кандидати шукають у свої списки людей. Є незначний кістяк 20%, решту треба заповнювати, шукати людей на рівні дрібних ОТГ». За словами Михайла Шелемби, закон дозволяє кандидування однієї особи у двох списках (наприклад, на посаду міського голови та у міськраду чи у ради різних рівнів). Кандидати будуть дублюватися, щоб заповнити всі списки. «Ця проблема торкнулася і партії Слуга народу, яка активно шукає команду по області, - зауважив політолог. - Напевно буде зберігатися інтрига з угорськими партіями, чи з’явиться заява про об’єднання. Питання №1, чи це буде юридично підписаний документ, чи угода реалізована».

На місцевих виборах 2020 буде тривати війна за кожне ОТГ окремо. У цьому переконаний Федір Шандор, д.ф.н., професор, завідувач кафедри соціології і соціальної роботи УжНУ. Він розповів, що проводив соціологічні опитування на замовлення від усіх політичних партій та зауважив, чимало соціологічних фірм зараз активізувалися і проводять свої дослідження. «Вибори почалися в інтернеті, бруд уже пішов. Особливо в Ужгороді та Мукачеві. Основна боротьба буде за два міста. Мукачево вперше потрапляє у двотурність, жоден міський голова ні в Ужгороді, ні в Мукачеві не набере у першому турі «50+1» голос, - прокоментував Федір Шандор. За словами експерта, на Закарпаття поприїжджали політтехнологи, у розпорядженні яких чимало ботів. На всіх он-лайн рівнях йде боротьба». Друга особливість кампанії, за його словами, це похід на вибори угорських партій окремо одна від одної. Але треба дочекатися, чи не об’єднаються вони знову. Інакше їм складно буде потрапити до обласної ради. Також, каже Ф.Шандор, згідно з соцопитуваннями, 10 угорськомовних ОТГ області єдині, де «Слуга народу» не набирає більшість голосів. «Загалом, нічого не змінилося, у лідерах провладна партія, яка то піднімається, то опускається. І прогнозувати поки що якісь результати зарано», – додає експерт.

Ще одна особливість виборчої кампанії за новим Виборчим кодексом, за словами Ф.Шандора, що 90% штабів не знають виборчий закон. « Ми побачимо лютий – березень нові вибори в ОТГ. На травень 2021 року побачимо нових голів ОТГ», – вважає експерт. Він зауважив, що бюлетені складені так, що виборці не зможуть розібратися, де ставити галочки і які цифри вписувати. «Нервові вибори, дуже ускладнені. Багатьом кандидатам треба боротися», – резюмував Федір Шандор.

У тому, що новий виборчий закон складний для сприйняття, переконаний і Ігор Тодоров, д.і.н., професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій УжНУ. «Закон мало- хто читав, а ще менше тих, хто розбирався. Безумовно, це величезні можливості для зловживань різноманітних. Закон є результатом певного компромісу і від нього виграють політпартії, – вважає Ігор Тодоров. – Другий момент, це перші місцеві вибори, які проходять в умовах позитивної адміністративної реформи. Йдеться, зокрема, про те, за що можуть боротися кандидати - а саме за гроші – це підвищує градус цих виборів. Вцілому у нас в країні і на виборах забувається важливий момент: країна перебуває у стані війни, яка триває. По всій країні йде гібридна війна, у цьому контексті Закарпаття є певним важливим фронтом війни. Важливо, наскільки ці політпартії, які зможуть пройти, будуть передусім відстоювати власні інтереси. А також протистояти безпековим викликам, які стають перед державою. Теперішні вибори -- це дуже великий виклик не лише на регіональному але й на безпековому рівні для всієї країни».

Петро Поліха, журналіст, політичний оглядач, зауважив, що аналізує виборчі кампанії упродовж багатьох років. За його словами, зараз активно з’являються різні соціологічні дослідження, опитування думки громадян. В частині з них вже вималювалися певні лідери. Виграє той, каже Петро Поліха, хто краще попрацює ідеологічно і організується за короткий період виборчої кампанії.




Ужгородський прес-клуб

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp