Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатців просять нагадати дітям про електробезпеку

11 вересня 2020 р., 09:05

Те, що важливо знати

З огляду на поширення у всьому світі та Україні коронавірусної інфекції цьогорічний навчальний процес реорганізували з метою максимального убезпечення дітей від зараження. Зокрема. В окремих навчальних закладах запроваджено систему навчання «через день», в інших – «через тиждень». За такої системи діти шкільного віку на цілий день залишаються вдома без нагляду батьків, які не можуть працювати за таким графіком, як система освіти. Відповідно, зростає ризик ураження дітей електрострумом. Саме тому адміністрація ПрАТ «Закарпаттяобленерго» просить дорослих вкотре нагадати дітям, як поводитися з електроприладами, що можна робити, а що категорично заборонено!


Правила користування електроприладами у побуті. Суворо забороняється:



1. Торкатися проводів з пошкодженою ізоляцією;



2. Користуватися зіпсованими вимикачами, вилками та розетками;



3. Користуватися електричними приладами у ванній кімнаті, торкатись проводів та приладів мокрими руками;



4. Наливати воду у ввімкнені в мережу чайники, праски, кавоварки тощо;



5. Витирати пил із працюючих електроприладів вологою тканиною;



6. Допускати потрапляння вологи чи води на електроприлади;



7. Заливати водою розетку чи електричний дріт, якщо вони загорілися;



8. Умикати незнайомі електроприлади самостійно, без дорослих.



9. Виймати електричну вилку з розетки за провід – слід брати тільки за штекер;



10. Вставляти у штепсельну розетку цвяхи, шпильки та інші предмети (взагалі, якщо у вас маленькі діти, скористайтеся спеціальними вставками в розетку для захисту);



11. Вмикати в електромережу несправні електроприлади.

Детальніше про правила за посиланням


Загалом електрики не рекомендують залишати без нагляду ввімкнені в мережу електроприлади, коли ними не користуються. По-перше, може трапитися коротке замикання і, як наслідок, пожежа. По-друге, електроприлади навіть перебуваючи в пасивному стані (увімкнені в мережу, але не працюють, приміром, електрочайник, під’єднаний, але не підігріває воду) споживають електроенергію, а отже, ваші кошти. Економте!

Нагадайте вашим дітям основні правила електробезпеки, а також навчіть, як діяти в разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної зі струмом!

Пригадайте самі й розкажіть дітям таке. Якщо людина потрапила під напругу, необхідно негайно вимкнути електроприлад чи електроустановку. Це можна зробити як за допомогою вимикача чи рубильника, так і перерубавши дріт сокирою чи лопатою з сухим дерев’яним держаком. Інший варіант – відтягти постраждалого з небезпечної зони за допомогою сухої мотузки, палиці, дошки тощо – і в жодному разі не торкатися людини під дією струму самому! У випадку відсутності згаданих предметів, людину можна витягати за одяг (якщо він сухий і відстає від тіла), наприклад, за поли піджака чи куртки, уникаючи при цьому контактів з металевими елементами одежі та відкрити ділянками тіла потерпілого) та невідкладно викликати лікаря.

При звільненні від дії електричного струму і наданні першої допомоги потерпілому дорога кожна хвилина. Зателефонуйте до «швидкої» за номером 103!


При виявленні обривів електричних проводів чи інших пошкоджень в електричних мережах необхідно негайно повідомити кол-центр ПрАТ «Закарпаттяобленерго» за номером 0-800-50-16-20, який працює цілодобово та без вихідних!

Бережіть здоров’я і життя – власні та ваших дітей!

Адміністрація ПрАТ «Закарпаттяобленерго»

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp