Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті понад дві тисячі людей змінили свою виборчу адресу

19 вересня 2020 р., 14:00

Станом на 16 вересня 2429 осіб на Закарпатті змінили свою виборчу адресу перед місцевими виборами, які пройдуть 25 жовтня.

Серед цих людей є такі, які зареєстровані в інших регіонах, однак вирішили голосувати на Закарпатті, й ті, які зареєстровані в Закарпатті, проте вирішили змінити регіон. Такі дані оприлюднили на сайті Державного реєстру виборців.

Всього 431 особа змінила свою виборчу адресу та вирішила голосувати у Закарпатській області, 477 людини визначили свою виборчу адресу за межами регіону, а 1522 людина змінила свою виборчу адресу в межах Закарпатської області.

Як повідомляла ОПОРА, станом на 19 серпня виборчу адресу змінили 111 закарпатців, а станом на 1 вересня – 254. Наразі змінити виборчу адресу напередодні місцевих виборів на адресу фактичного місця проживання вже неможливо, адже процедура була доступна до 10 вересня.

Всього можливістю змінити виборчу адресу напередодні місцевих виборів скористалися 2426 закарпатців, що становить 1,95% від загальної кількості звернень в Україні.

У коментарі комунікаційниці ОПОРИ представниця громадської організації «Закарпаття-Донбас» Анжела Бабкіна розповіла, що внутрішньо переміщені особи в Ужгороді, які завдяки спрощеній процедурі зміни виборчої адреси зможуть вперше голосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання, не надто активно змінювали свою виборчу адресу з трьох причин.

«Як завжди, вибори прийшли неочікувано. Коли я спілкувалася з внутрішньо переміщеними особами в Ужгороді, я для себе виділила три моменти, чому саме не так багато людей захотіли змінити виборчу адресу. Перший – непоінформаваність про те, що це треба зробити. Люди просто не знали, що вони теж можуть голосувати на місцевих виборах, попри ту інформаційну кампанію, яка відбувалася. Крім цього, багато людей не знали, що виборчу адресу потрібно змінити саме до 10 вересня, - розповідає Анжела Бабкіна. - Тобто є люди, які думали, що встигнуть змінити виборчу адресу ще за 5 днів до дня голосування, як це було зі зміною місця голосування на президентських виборах, наприклад. Другий момент – люди не дуже були готові змінювати виборчу адресу, тому що треба було ставити до відома про це господарів житла, в якому вони живуть. Люди переживали, що через це можуть залишитися без житла. Третій момент – це люди, які розчарувалися і не знають кого обирати».

Як з’ясувала комунікаційниця ОПОРИ, до Ужгородського та Мукачівського відділів соціального захисту населення люди без постійного місця проживання із проханням стати на облік, щоб визначити адресу соцзахисту як свою виборчу - не зверталися.

Як розповів керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах, станом на 16 вересня 38 звернень по країні ще опрацьовуються. Тож остаточної цифри щодо кількості виборців, які вирішили змінити виборчу адресу, ще можуть незначно змінитись.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Згідно з частиною 3 цієї ж статті - за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, відповідно до частини другої цієї статті.

Згідно з частиною 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців» у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини 3 статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якої він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Відповідно до частини 1 статті 20 Закону України «Про Державний реєстр виборців» кожен виборець у разі зміни його персональних даних, зазначених у частині першій статті 6 та пунктах 1 і 4 частини першої статті 7 цього Закону, може звернутися до органу ведення Реєстру відповідно до своєї виборчої адреси із заявою про внесення змін до його персональних даних у Реєстрі за формою, встановленою розпорядником Реєстру. Така заява може бути подана до органу ведення Реєстру особисто або через уповноважену особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Також заява може бути надіслана особою в електронній формі за підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», з використанням мережі Інтернет у встановленому розпорядником Реєстру порядку. Заява, надіслана з використанням мережі Інтернет, повинна містити адресу електронної пошти, на яку заявнику може бути надіслано повідомлення, передбачене цією статтею.

За коментарями звертайтеся:Ярослав Гулан, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській областітел.: 0976446639; 09903198862e-mail: zakarpattya@opora.org.ua
Ольга Беца, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області
тел.: 0502309596Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

ОПОРА

Схожі новини

На Закарпатті ОПОРА фіксує нові агітаційні білборди без вихідних даних, деякі з них - пошкоджені (ФОТО)
На Закарпатті на одній дільниці результати голосування за кандидатів-мажоритарників визнали недійсними
На Закарпатті ОВК №69 здійснить перерахунок голосів на всіх 133 дільницях округу,- ОПОРА
Закарпаття: на одній із дільниць у Великому Березному, ймовірно, видавали бюлетені для голосування за депутатів іншого округу
На Закарпатті окружні виборчі комісії складаються зі 108 членів, 48 із них вже брали участь у роботі комісій
На Закарпатті поліція ймовірно вилучила бюлетень на одній із дільниць як речовий доказ, - ОПОРА
На Закарпатті члени однієї ОВК не впускали спостерігача ОПОРИ до серверної
«Місце Ужгорода у рейтингу публічності влади обласних центрів. Результати вимірювання Індексу публічності 2018»
“За останні п’ять років усі муніципалітети стали більш публічними” – Олександр Неберикут про результати вимірювання Індексу публічності
На Закарпатті без порушень запрацювали обласна та Ужгородська міська (ФОТО)

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp