Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Про новації та особливості виборчої кампанії-2020 йшлося під час вебінару в Ужгороді (ФОТО)

3 жовтня 2020 р., 10:15

Про «Особливості виборчої кампанії-2020» дізналися учасники онлайн вебінару, який відбувся 2 жовтня в Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області.

Спікерами вебінару були: Василь Попадинець, директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області; Лариса Фучко, заступник директора Регіонального центру та експерт з виборчого процесу, координатор ГО «Опора» на Закарпатті Ярослав Гулан.

Упродовж заходу були порушені питання процедури голосування за новим Виборчим кодексом, який враховує нову територіальну основу України. Детально про те, які новації очікують виборців під час цьогорічного голосування, як зробити вибір та не зіпсувати бюлетень, учасникам вебінару розповів Ярослав Гулан. Зокрема зазначив, що загалом у день волевиявлення українці в більшості населених пунктів будуть заповнювати 4 бюлетені. Жителі міст обиратимуть міського голову, місцевих депутатів, депутатів районних та обласних рад. У селах на місцевих виборах обиратимуть очільника та депутатів відповідної ОТГ, райради та облради.

Виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншої особи, крім члена виборчої комісії, кандидата, уповноваженої особи місцевої організації партії, довіреної особи кандидата, офіційного спостерігача.

Також було наголошено, що виборець може голосувати лише за одну місцеву організацію партії у відповідному територіальному виборчому окрузі, одного кандидата в депутати у відповідному одномандатному виборчому окрузі, за одного кандидата на посаду відповідно сільського, селищного, міського голови.

Я.Гулан також звернув увагу учасників вебінару, що відповідно до нового Виборчого кодексу України виборець у бюлетені, визначивши організацію партії, за яку він голосує, у порожньому квадраті навпроти назви цієї організації політичної партії робить позначку "плюс" (+) або іншу, що засвідчує його волевиявлення, а у квадраті із нанесеним трафаретом для написання номера кандидата може вписати порядковий номер кандидата у депутати, якого він підтримує.

У випадку, якщо виборець у квадраті із нанесеним трафаретом для написання номера кандидата в депутати зробив позначку не по трафарету, але із якої можливо встановити дійсне волевиявлення виборця, вважається, що виборець підтримує кандидата номер якого зазначено.

Якщо ж запис (позначку) у квадраті із нанесеним трафаретом для написання номера кандидата в депутати, якого підтримує виборець, зроблено в графі партії, яку виборець не підтримав, вважається, що такий виборець підтримує весь регіональний список кандидатів у депутати від організації партії без надання підтримки окремому кандидату.

Упродовж заходу йшлося і про можливі порушення під час волевиявлення та яка відповідальність передбачена законодавством за такі неправомірні дії.

Учасники вебінару також мали можливість отримати відповіді від експерта на актуальні питання щодо виборчої кампанії-2020.

За правовою підтримкою звертайтесь до найближчих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або телефонуйте за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).








Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp