Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатський народний хор відзначить свій 75-літній ювілей святковою концертною програмою (ФОТО)

7 жовтня 2020 р., 17:30

Творчий шлях Закарпатського народного хору почався 25 вересня 1945 року.

Талановитих виконавців шукали серед учорашніх школярів, випускників духовних і вчительських семінарій, педагогів, юристів, лікарів і, звичайно, сільської та робітничої молоді. За короткий час колектив вийшов на головні сцени колишнього Радянського Союзу.

Його гастрольні подорожі пролягали від Карпат до Далекого Сходу, а їх тривалість могла сягати від кількох місяців до пів року. Часом закарпатські артисти навідувалися додому, аби лише змінити гардероб перед наступною поїздкою. Життя на валізах було геть нелегким. Довгі, виснажливі переїзди потягами, автобусами. Не завжди гарні умови проживання – в дешевих готелях, а деколи просто у вагонах. Виступали не лише на великих сценах, а й на полях, в сільських клубах, часто в студених залах. Їжу здебільшого готували собі самі, тому в дорогу з собою завжди брали невеличкі електроплити та посуд. Декретні відпустки були короткими, тож на час поїздок молодим мамам доводилося залишати зовсім крихіток на рідних.

Нерегламентований робочий графік, високі вимоги до артистів, величезний діючий репертуар, який зростав з року в рік, активна концертна й гастрольна діяльність, виснажливі репетиції, зйомки, записи в студіях – усе це могли витримати лише щиро закохані в свою справу люди. Скільки яскравих особистостей, скільки поколінь непересічних співаків, танцівників, музикантів вписали золоті сторінки в історію колективу! Завдяки їх таланту й зусиллям Закарпатський народний хор завжди вирізнявся унікальною вокальною манерою, яскравим репертуаром, неймовірним поєднанням угорської, словацької, румунської та інших національних культур нашого краю, викликав захоплення і схвальні відгуки скрізь, де б не бував.

Змінилися часи й епохи, та незмінною залишилася висока місія Закарпатського народного хору, закладена його засновниками та творцями – зберігати самобутнє народне мистецтво нашого краю, показати всім красу й неповторність місцевих культурних традицій. Колектив, з 2008 року очолюваний заслуженою працівницею культури України Наталією Петій-Потапчук, впевнено почувається в сучасному мистецькому просторі – виступає в залах і просто неба, записує нові альбоми й відеороботи, влаштовує артистичні шоу та флешмоби, є ініціатором кількох унікальних творчих проєктів, які вже стали брендами Закарпаття, працює над різноманітними грантовими програмами.

9 жовтня в Закарпатському академічному обласному музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв відбудеться урочистий концерт з нагоди 75-річчя Заслуженого академічного Закарпатського народного хору. У програмі – твори із «золотого» фонду, в’язанки відомих народних пісень і танців з репертуару колективу, кращі творчі досягнення останніх років. Коротку історію народження цього легендарного колективу допоможуть відтворити актори Закарпатського академічного театру ляльок «Бавка». Неодмінно порадують своїх шанувальників і солісти – народний артист України Петро Матій, заслужена артистка України Яна Садварій, Андрій Свид, Наталія Мацко, Володимир Гірник, Василина Голянич, Ольга Свида, Вікторія Тимко, Мирослава Копинець та ін. Будуть і особливі гості. Зокрема, з Києва приїде солістка Національної філармонії України Каріна Кондрашевська (сопрано), а зі Львова – кількаразова учасниця започаткованого Закарпатським народним хором проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі», а нині студентка Львівського музичного коледжу ім.С.Людкевича Кароліна Борис з м.Хуст.

Концерт відбудеться з дотриманням карантинних вимог. Початок о 17.00. У фойє буде розміщена ювілейна виставка з рідкісних матеріалів та архівних експонатів колективу. Через обмежену кількість місць вхід лише за запрошеннями. Проте охочі зможуть переглянути онлайн-трансляцію концерту в інтернеті.


Таїсія Грись, ЗАЗНХ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp