Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В УжНУ розпочалася Міжнародна науково-практична конференція «Військові меморіали і поховання – наша спільна європейська історична спадщина» (ФОТО)

16 жовтня 2020 р., 12:15

У зв'язку із пандемією коронавірусу COVID-19 чимало важливих заходів, які були заплановані в УжНУ, довелось перенести на невизначений період, або ж проводити виключно дистанційно.

Незважаючи на несприятливі обставини, Ужгородському національному університету разом з партнерами - ГО «Центр військово-історичних досліджень «Memento bellum», Національним парком «Синевир» та Державним архівом Закарпатської області - все ж вдалось організувати Міжнародну науково-практичну конференцію «Військові меморіали і поховання – наша спільна європейська історична спадщина», у якій взяли участь представники з різних куточків Європи у очній та дистанційній формі.

{g}

Розпочали конференцію у четвер, 15 жовтня, з відкриття виставки «Уродженці України – чехословацькі воїни у Другій світовій війні» у залах Археологічного музею УжНУ ім. Е. Балагурі. Підготувало її Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові. «Участь у чехословацьких військових формуваннях вихідців із України – це спільна сторінка чесько-української історії, яка однозначно зближує нас і дає підстави замислитися про історію режимів, які ми спільно переживали та проти яких боролися у ХХ ст. На панелях виставки можна прочитати вражаючі розповіді військових, безпосередніх учасників війни, із перших вуст – про репресії, які вони пережили, та про війну, у якій виявили свою мужність та самовідданість» – наголосив Генеральний Консул Чеської Республіки у м. Львів пан Павел Пешек.

Після відкриття виставки відбулись вступне пленарне засідання та засідання секцій конференції. З вітальними промовами виступили Консул Угорщини в м. Ужгород Томаш Беззег, голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, Генеральний Консул Чеської Республіки у м. Львів Павел Пешек, перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба, декан факультету післядипломної освіти професор Іван Чопей. Проректор з науково-педагогічної роботи, доктор політичних наук, професор Мирослава Лендьел зазначила: «Ми дуже раді, що у непростий час ми зуміли втілити в реальність задум про конференцію присвячену похованням, меморіалам учасників Першої світової війни. Ідея організації конференції належить громадським діячами та водночас представникам нашого університету, а саме «Центру військово-історичних досліджень «Memento bellum». Ужгородський національний університет співпрацює з багатьма організаціями, які займаються знаковими проєктами для нашого міста, регіону, країни».

Під час першого дня конференції пролунало чимало доповідей, які зачіпають важливі й актуальні теми: «Відновлення пам’ятників українським військовим, які загинули на території сучасної Словенії в роки Першої світової війни» - Михайло Бродович, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Словенія, «Україна у військовій історії Чехословаччини та Чеської Республіки у XX столітті» - Владімір Кадлец, Консул Генерального консульства Чеської Республіки у Львові з питань культурної та економічної співпраці, «Опіка над військовими похованнями Першої світової війни на Прикарпатті» - Сергій Адамович, доктор історичних наук, професор кафедри теорії та історії держави і права, ДВНЗ «Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника», «Легенда про Перевал Легіонів 1914–1915» - Анджей Олейко, доктор історичних наук, професор Національного університету технологій та економіки (м. Ярослав, Республіка Польща), «Російські військовополонені на території Закарпаття 1915 – 1918 рр. за документами Державного архіву Закарпатської області» - Михайло Місюк, директор Державного архіву Закарпатської області, «Реконструкція військових пам’яток Словаччини часів Другої світової війни на українській території 2016–2019 (Липовець та Львів)» - Павел Мічіанік, PhDr, Ph.D., Національний інститут словацької культури «Матіца Словенска» (Словацька Республіка), «Про військові та цивільні втрати населення Закарпаття у Першій світовій війні» - Олександр Лавер - кандидат фіз.-мат. наук, доцент факультет інформаційних технологій УжНУ, «Переваги новітніх технологій у висвітленні історії» - Сашо Радованович, генеральний директор компанії «Біо енженерія» (Марібор, Республіка Словенія) та інші.

Юрій Фатула, доцент факультету післядипломної освіти УжНУ та голова ГО «Центр військово-історичних досліджень «Memento bellum», у своїй доповіді «Військові меморіали і поховання Першої світової війни на Закарпатті» зауважив: «Наш закарпатський край насичений військово-історичними об’єктами, які, на жаль, наразі є малодослідженими або невідомими. Найбільша кількість воїнів – 12 тис., які померли у військових шпиталях, поховані на двох цвинтарях у м. Ужгород. Дослідницька група нашої організації вивчила всі 180 тис. посмертних карток із чеського військового архіву і віднайшла близько 3,5 тис. воїнів, які поховані в Ужгороді. Аналіз цих документів свідчить, що це уродженці 19-ти нинішніх європейських країн».

Другий етап конференції відбудеться у п’ятницю, 16 жовтня, у с. Синевирська Поляна Міжгірського району, де заплановане урочисте відкриття пам’ятника полеглим воїнам на військовому цвинтарі Першої світової війни, а також круглий стіл у конференц-залі Національного природного парку «Синевир».

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр


Фото – Олексій Шафраньош




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp