Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгород: яка концепція розвитку велоінфраструктури у місті (ФОТО)

23 листопада 2020 р., 11:00

Варто знати

« Концепцію розвитку велоінфраструктури міста Ужгород» напередодні передали представникам Ужгородської міської ради директор та співзасновник ТОВ «Урбан Прогрес» з Івано-Франківська Андрій Коман та Юрій Козакевич. Компанія має чималий досвід роботи щодо міської мобільності в багатьох містах України – Києві, Львові, Вінниці, Івано-Франківську та за кордоном.

{g}

У зустрічі з розробниками взяли участь Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, його заступник Василь Гомонай, головний архітектор міста Олег Боршовський, начальники управління економічного розвитку міста Павло Логвінов, управління житлово-комунального господарства департаменту міського господарства Олександра Турянчик, відділу транспорту Петро Бобик, голова ГО «Форза» Леся Лойко. Робочу зустріч ініціювало управління економічного розвитку міста, яке є замовником послуг із розроблення «Концепції розвитку велосипедної інфраструктури міста Ужгород».

Андрій Коман та Юрій Козакевич зазначили, що Концепція – аналітичне рішення, зведення основних правил, параметрів щодо всієї інфраструктури міста. При її підготовці, окрім аналізу містобудівної документації, враховували результати опитування, яке проводилося серед велокористувачів, велоспільноти Ужгорода. Головні фактори, на які орієнтувалися при підготовці документу: зручність, безпечність пересування, мінімізація точок, де велосипедистам необхідно спішуватися, закільцювання маршрутів.

Враховували, що велопоїздки за метою у рівних частинах поділяються на рекреаційні та у справах, на роботу, навчання. Учасники зустрічі зазначали, що потрібно зручною велоінфраструктурою об’єднати спальні райони міста з центром, місцями роботи і навчання, розробити маршрути вздовж Ужа, які стали б і туристичними магнітами, а також до ОТГ навколо міста, пункту пропуску на українсько-словацькому кордоні.

Розробники запропонували черговість створення велошляхів у п’ять етапів. Спочатку, на їхню думку, потрібно зробити 7 магістральних шляхів загальною протяжністю 40 кілометрів та встановити відповідні дорожні знаки в центральній частині міста. Наголосили, що в пішохідних зонах потрібно візуально і навіть фізично – бордюром чи пониженням рівня – відмежовувати території для пішоходів і велосипедистів, щоб уникати конфліктів між учасниками руху. Необхідно в Ужгороді вирішити також питання перепланування вулиць та організації місць для паркування велосипедів та іншого транспорту. Взагалі велоінфраструктура є складовою комплексної схеми організації дорожнього руху поруч з іншими трьома учасниками – пішоходами, громадським та приватним транспортом.

Керівник ГО «Форза» Леся Лойко докладніше розповіла про взаємодію з громадою міста для напрацювання ідей та виявлення проблем, дотичних до велоінфраструктури. Велокористувачі, активісти заповнили близько півтори сотні докладних анкет, виклали свої пропозиції щодо велоконцепції. Відбулося шість зустрічей із цільовими групами – із представниками влади, обласної та міської Молодіжних рад, студентами, школярами, тими, хто добирається велосипедами на роботу, урбаністами, знавцями історичної спадщини та іншими. Ішлося про основні проблеми, які відзначали ужгородці, і це не лише велоінфраструктура, а й про те, що велосипедисти не завжди дотримуються правил руху, часто не мають світловідбивних елементів. Розробники з Івано-Франківська додали, що в Ужгороді є помітною взаємна агресія між учасниками руху – пішоходами, водіями, велосипедистами і один із способів її подолати – облаштування зручної інфраструктури, яка своїм комфортом і конструктивом виховує громадськість.
Із керівниками ТОВ «Урбан Прогрес» обговорили подальші можливості потенційної співпраці щодо розроблення комплексної схеми організації дорожнього руху, перепланування проблемних перехресть, синхронізації світлофорів та можливостей транспортного моделювання в Ужгороді. А Концепцію розвитку велоінфраструктури Ужгорода вивчають представники різних підрозділів міської ради для подальшої підготовки кінцевого документа на розгляд депутатів міськради.

Ужгородська міська рада

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp