Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Спільна стратегія протидії домашньому насильству допоможе протистояти цьому ганебному явищу на Закарпатті

30 листопада 2020 р., 12:29

З 25 листопада на Закарпатті, як і по всій Україні, триває Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».

У її рамках в області проводиться низка заходів, які мають на меті збільшити розуміння та обізнаність про небезпеку цього явища у співвітчизників та створити в регіоні соціальний простір, вільний від насильства. Серед найяскравіших заходів – флешмоби, перфоменс, відкриття тематичних фотовиставок, проведення правопросвітницьких заходів тощо.

Привернути увагу громадськості до цих проблем та виробити спільну стратегію протидії домашньому насильству мали на меті учасники «круглого» столу, який відбувся 27 листопада в Головному управлінні Національної поліції в Закарпатській області в Ужгороді. Тема засідання – «Спільна стратегія протидії домашньому насильству. Домашнє насильство: пошук дієвих механізмів взаємодії всіх суб’єктів, що проводять роботу в напрямку протидії домашньому насильству та механізми переадресації».

Учасники заходу, серед яких: представники Закарпатської ОДА, Закарпатського обласного центру соціально-психологічної допомоги, Департаменту праці та соцзахисту населення, Управління дотримання прав людини НПУ, Управління превентивної діяльності ГУНА, Інституту гендерної освіти при УжНУ, Регіонального та Ужгородського місцевого центрів з надання БВПД у Закарпатській області, ГО «Веста» та ін., обговорювали механізм наявної взаємодії всіх суб’єктів, які надають допомогу та працюють у напрямку протидії домашньому насильству, проблемні питання.

Як зазначила поліцейський Омбудсмен Тетяна Щерба, закарпатці, які стали жертвою домашнього насильства, часто не звертаються до правоохоронців за допомогою через те, щоб про це ніхто не дізнався… Чимало проблем є і в фаховій підготовці поліцейських, які не завжди знають як правильно діяти в такій ситуації.

Директор Закарпатського обласного центру соціально-психологічної допомоги Олександра Мельничук зазначила, що іноді до закладу звертаються особи, які постраждали від домашнього насильства, але правоохоронці кваліфікували це як важкі тілесні ушкодження. Це ускладнює вирішення низки життєво важливих питань для такої особи. Зокрема, і надання їй безоплатної вторинної правової допомоги. Адже, відповідно до Закону про безоплатну правову допомогу, особа яка постраждала від домашнього насильства, має право на представництво інтересів за рахунок держави.

У результаті обговорення учасники засідання винесли низку пропозицій, - зокрема, створити спільну мобільну групу з фахівців та за участі поліцейського-дільничного для проведення зустрічей-навчань з представниками органів місцевого самоврядування, організувати навчання з етики для правоохоронців і т.ін., - які допоможуть виробити єдиний, дієвий механізм взаємодії та переадресації між всіма суб’єктами надання допомоги особам, що постраждали від насильства, інформують у Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp