Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські журналісти звернулися до Петрова

14 грудня 2020 р., 13:07

7 грудня 2020 року відбулася перша сесія новообраної Закарпатської обласної ради восьмого скликання, склад якої вперше був обраний шляхом голосування за пропорційною системою ВІДКРИТИХ списків.

Саме відкритість процесу у сфері делегування та здійснення владних повноважень є основою його демократичності та, відповідно, запорукою ефективного контролю з боку громадянського суспільства й виборців, які делегують свої повноваження обраним депутатам. Тим не менше, з від початку своєї роботи обласна рада нового скликання дала підстави сумніватися у її бажанні бути відкритою до громадянського суспільства, зокрема – ЗМІ.

Справа в тому, що саме 7 грудня, в день проведення першої сесії новообраної облради, частина журналістів (Віталій Глагола, Дмитро Тужанський, Станіслав Данко, Ярослав Світлик, Наталія Боднар, Аня Семенюк) не змогла потрапити на початок засідання до адмінбудівлі Закарпатської обласної ради та Закарпатської ОДА через перешкоджання та недопуск з боку охоронців. Мотивацією недопуску, а, відповідно, перешкоджання виконанню журналістами своїх професійних обов’язків та редакційних завдань слугувало те, що, за словами одного з охоронців, вказаних вище журналістів не було у так званих «списках запрошених». На прохання показати списки охоронець відмовив. Тільки після втручання окремих новообраних обласних депутатів та запрошених народних депутатів України охорона погодилась пропустити всіх вказаних журналістів. Натомість на вході до сесійної зали їм були видані нашвидкуруч підписані «запрошення», які, ймовірно, і слугували своєрідним пропуском на сесію.

Ми, журналісти-підписанти цього звернення, вважаємо ситуацію, яка відбулась у понеділок, 7 грудня 2020 року, неприпустимою. Звертаємо Вашу увагу, що стаття 1 Конституції України каже, що «Україна є суверенна і незалежна, ДЕМОКРАТИЧНА, соціальна, ПРАВОВА держава.». Стаття 25 Закону України «Про інформацію» передбачає в частині другій таке: «Журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством». Згідно статті 25 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» професійна належність журналіста може підтверджуватися редакційним посвідченням та документом, виданим професійним об’єднанням журналістів. Відповідно, саме ці документи є підставою здійснення журналістом своїх професійних обов’язків, в тому числі висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, а не будь-які інші, на кшталт «запрошень». При цьому варто пам'ятати, що карантинні обмеження, встановлені Постановою Кабміну наразі не передбачають обмеження відвідування приміщень суб'єктів владних повноважень, зокрема місцевих рад (окрім загальних вимог щодо засобів індивідуального захисту, відстані між особами тощо). Тому будь-які посилання на карантин, як підставу недопуску журналістів на сесію, суперечать законодавству. Також нагадуємо, що з метою створення сприятливих умов для здійснення журналістами, працівниками засобів масової інформації професійної діяльності суб'єкт владних повноважень може здійснювати їх акредитацію (стаття 26 Закону України «Про інформацію»). Звідси, відсутність акредитації не може бути підставою обмеження права журналіста відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, висвітлювати їхню діяльність.

Просимо взяти до відома, що за фактом перешкоджання журналістській діяльності, яку ми вбачаємо у ситуації щодо недопуску частини журналістів на перше пленарне засідання першої сесії Закарпатської обласної ради восьмого скликання, поліцією було відкрито кримінальне провадження. Віримо в те, що закарпатські правоохоронці проведуть всебічне та об’єктивне розслідування фактів, викладених журналістами у поданих показах не тільки з метою притягнення винних до відповідальності, але й попередження подібних випадків у майбутньому, зокрема щодо безперешкодного допуску журналістів на відкриті заходи усіх органів місцевого самоврядування області – обласної, районних, міських, селищних, сільських рад.

Саме для того, аби запобігти подібним випадкам у майбутньому звертаємось до Вас, Олексію Геннадійовичу, як до новообраного голови Закарпатської обласної ради та ПРОСИМО забезпечити надалі дотримання Конституції України та Законів України, зокрема наведених вище, працівниками апарату Закарпатської обласної ради. Сподіваємось на взаєморозуміння.

Журналісти:


Ярослав Гулан

Станіслав Данко

Олексій Шафраньош

Любомир Шквара

Олександра Артюхіна

Віталій Глагола

Оксана Нірода

Ярослав Світлик

Дмитро Тужанський

Аня Семенюк

Галина Ярцева

Тетяна Когутич

Ольга Беца

Оксана Штефаньо

Габріелла Руденко

Тетяна Клим-Кашуба

Тетяна Лешко

Ірина Бреза

Роман Сов’як








Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp