Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Стрипі презентували новий туристичний маршрут (ФОТО)

26 грудня 2020 р., 14:43

Варто знати

На Закарпатті в селі Стрипа презентували пішохідний туристичний маршрут, що веде до джерела Святої Анни. Його протяжність 860 метрів. Маршрут бере свій старт на початку села Стрипа, далі через ліс і місцеві потічки веде до джерела із водою. І не просто водою, а водою, яку звикли вважати цілющою.


{g}

Віра ДАНКО директор Великолазівського ліцею, народилася в селі Стрипа

Завжди говорили, що це свячене джерело, бо колись давно, як розповідала моя бабка, бачили там таке видіння. І то переказувало цю історію не одне покоління. Це не придумано, це іде з покоління в покоління, передається. Це знають і наші дітки маленькі, вони усі з цим ростуть.

Вважається, що вода із джерела святої Анни допомагає перш за все тим, хто має проблеми із зором. Достатньо вмитися і повірити у силу цілющої води. Презентували маршрут символічно: у день пам’яті праведної Анни . Першочергово освятили камінь, де бере почато свій маршрут, далі хресною ходою попрямували до джерела. Уже там освятили хрест та саме джерело. За словами духовенства – це місце, де людина може зупинитися і продумати про свою сутність.

Олександр МОНИЧ голова інформаційного відділу Мукачівської православної єпархії

Це просто унікально, бо кожна людина, яка прагне відпочити і тілом і душею, вона має місце, де локаційно може сісти в автомобіль і приїхати з родиною і тут, в ідеальній тиші, в гармонії духа і природи побути із собою, послухати тишу. У нашому віці технологій, у час коли люди літають в космос – знайти себе, почути себе. Просто побути із собою. З сім’єю – дуже важливо. Важливо мати такі місця.

Проєкт вдалося реалізувати завдяки програмі підтримки ініціатив місцевих громад, яка реалізується Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна». Вартість гранту 238 тисяч гривень, ще 60 тисяч додали місцеві підприємці.

Володимир ХИМИНЕЦЬ автор проекту

Загальна вартість проекту понад 300 тисяч гривень. Тут було реалізовано 2 бесідки, велопарковки, інформаційні стенди. Сюди можна доїхати як велосипедом, так і дістатися пішки. + Враховуючи, що Стрипа і Ярок – це найбільш депресивні території цієї ОТГ (це тому, що вони такі тупикові – вони виходять до військового полігону), тут повільно розвивається бізнес. З одного боку – це добре, бо збереглася первинна природа, середовище, а з іншого боку – потрібно тут оживляти економіку.

Маршрут має привабити саме місцевого туриста. Однак, автори проекту сподіваються: дізнавшись про цілющу воду джерела до Стрипи приїздитимуть не тільки закарпатці.

Михайло ІВАНЦИК депутат Баранинської територіальної громади

Цей маршрут перш за все розрахований для місцевого жителя. Аби люди могли прийти сюди і набрати собі питної води. А ще для туриста «вихідного дня», бо наша ОТГ межує з містом Ужгород і багато ужгородців у вихідний день намагаються виїхати за межі міста. І це місце ідеально для цього підходить.

Село Стрипа наразі входить до складу Баранинської ОТГ. За час існування громади – це уже другий туристичний маршрут. І саме туристична галузь – одна із ключових, яку громада визначила в стратегії свого розвитку.

Сергій КОГУТИЧ заступник голови Баранинської ОТГ

Один із пріоритетних напрямків – розвиток туристичної галузі. У нас є уже гарні напрацювання. Це для нас нове, бо громада створена уже 3 роки тому, але ми уже маємо напрацювання. Є створений шлях Плотені. Це був наш перший такий проект. А зараз ми є свідками відкриття нового маршруту. Ми тут біля джерела святої Анни і ми маємо великі надії на цей туристичний шлях.

Надалі маршрутом будуть опікуватися місцеві підприємці і місцева громада. Самі ж автори проекту планують продовжити облагородження і уже наступного року на старті маршруту планують закласти парк – висадити дерева та квіти, а також збагатити інфраструктуру для відпочинку: лавиці та смітники. Усе заради комфорту туриста.

"Проєкт реалізується у рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яку реалізує Асоціація “Єврорегіон Карпати - Україна” в межах проєкту “Карпатська мережа регіонального розвитку” спільно з Міністерством розвитку громад і територій України, Львівською, Закарпатською, Івано-Франківською, Чернівецькою обласними державними адміністраціями та фінансується за кошти Державного бюджету України, отриманих на фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України”


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp