Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатців закликають нагадати дітям про електрику

15 січня 2021 р., 10:00

Треба пам’ятати

Як відомо, з 8 до 24 січня включно 2021 року в Україні діють посилені карантинні обмеження, спрямовані на те, аби не допустити поширення в Україні COVID-19. У цей час здійснюватиметься дистанційне навчання, тобто, школярі перебуватимуть вдома, часто – без нагляду дорослих, які продовжують працювати. Саме тому адміністрація ПрАТ «Закарпаттяобленерго» просить дорослих, батьків нагадати дітям основні правила поводження з електроприладами і таким чином подбати про їхню безпеку.

Правила користування електроприладами у побуті. Суворо забороняється:

1. Торкатися проводів з пошкодженою ізоляцією;

2. Користуватися зіпсованими вимикачами, вилками та розетками;

3. Користуватися електричними приладами у ванній кімнаті, торкатись проводів та приладів мокрими руками;

4. Наливати воду у ввімкнені в мережу чайники, праски, кавоварки тощо;

5. Витирати пил із працюючих електроприладів вологою тканиною;

6. Допускати потрапляння вологи чи води на електроприлади;

7. Заливати водою розетку чи електричний дріт, якщо вони загорілися;

8. Умикати незнайомі електроприлади самостійно, без дорослих.

9. Виймати електричну вилку з розетки за провід – слід брати тільки за штекер;

10. Вставляти у штепсельну розетку цвяхи, шпильки та інші предмети (взагалі, якщо у вас маленькі діти, скористайтеся спеціальними вставками в розетку для захисту);

11. Вмикати в електромережу несправні електроприлади;

Загалом електрики не рекомендують залишати без нагляду ввімкнені в мережу електроприлади, коли ними не користуються. По-перше, може трапитися коротке замикання і, як наслідок, пожежа. По-друге, електроприлади навіть перебуваючи в пасивному стані (увімкнені в мережу, але не працюють, приміром, електрочайник, під’єднаний, але не підігріває воду) споживають електроенергію, а отже, ваші кошти. Економте!

Нагадайте вашим дітям основні правила електробезпеки, а також навчіть, як діяти в разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної зі струмом!

Пригадайте самі й розкажіть дітям таке. Якщо людина потрапила під напругу, необхідно негайно вимкнути електроприлад чи електроустановку. Це можна зробити як за допомогою вимикача чи рубильника, так і перерубавши дріт сокирою чи лопатою з сухим дерев’яним держаком. Інший варіант – відтягти постраждалого з небезпечної зони за допомогою сухої мотузки, палиці, дошки тощо – і в жодному разі не торкатися людини під дією струму самому! У випадку відсутності згаданих предметів, людину можна витягати за одяг (якщо він сухий і відстає від тіла), наприклад, за поли піджака чи куртки, уникаючи при цьому контактів з металевими елементами одежі та відкрити ділянками тіла потерпілого) та невідкладно викликати лікаря.

При звільненні від дії електричного струму і наданні першої допомоги потерпілому дорога кожна хвилина.

При виявленні обривів електричних проводів чи інших пошкоджень в електричних мережах необхідно негайно повідомити кол-центр ПрАТ «Закарпаттяобленерго» за номером 0-800-50-16-20, який працює цілодобово та без вихідних!

Бережіть здоров’я і життя – власні та ваших дітей!


Адміністрація ПрАТ «Закарпаттяобленерго»

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp