Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття - основна тема на конференції у Празі

24 вересня 2014 р., 13:42

Фото, документи та матеріали про Закарпаття показали науковцям з багатьох іноземних країн.

У Празі відбулась міжнародна наукова конференція «Підкарпатська Русь у складі Чехословацької держави» (1918 – 1945), яку організували Карлів університет у Празі й Ужгородський Національний університет, повідомляє Радіо Свобода.

«Підкарпатська Русь» – під такою назвою територія нинішньої Закарпатської області у 1919 – 1939 роках входила до складу тодішньої Чехословаччини. Цей період розглядався вченими на конференції у рамках історії, освіти, національної політики, правового статусу, релігійного життя, адміністративного устрою, суспільно-економічних і культурних відносин.

Упродовж конференції, 17 і 18 вересня, було виголошено понад 50 доповідей, участь у конференції взяли вчені з України, Чехії, Словаччини, Ізраїлю, Угорщини, Канади.

На конференції відбулась презентація альбому фотографій «Зниклий світ Підкарпатської Руси», який видала Слов’янська бібліотека – Національна бібліотека Чеської Республіки. В основі альбому – фотографії чеського фотографа-аматора Рудолфа Гулки, який у 1921-1922 роках об’їздив Закарпаття і зафіксував життя, традиції та побут його мешканців. У Слов’янській бібліотеці зберігається близько півтори тисячі фотографій Рудолфа Гулки, частина з них увійшла до альбому.

До конференції у приміщенні філософського факультету Карлового університету була відкрита виставка документів і матеріалів «Громадяни Підкарпатської Руси у боях за свободу Чехословаччини» (1938 – 1945), яку підготував Військовий історичний інститут у Чехії.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp