Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді відбулись установчі збори коаліційного об’єднання «Закарпаття – український центр Карпатського Єврорегіону»

10 квітня 2021 р., 11:00

Ось такі реалії

Продовжуються заходи з реалізації рішення Загальних зборів Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України від 2 лютого 2021 року щодо повернення Закарпаттю статусу представляти регіони Західної України у Міжрегіональній Асоціації «Карпатський Єврорегіон».

Зокрема, 1 квітня 2021 року в місті Ужгород відбулись установчі збори Коаліційного об'єднання асоціацій органів місцевого самоврядування, громадських, неурядових і наукових організацій та експертів «Закарпаття – український центр Карпатського Єврорегіону».

Збори проходили в офісі Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України. Більша частина учасників приєдналася до зустрічі в онлайн-режимі.

На початку зборів учасники у своїх виступах констатували кризові явища та фактичний занепад впродовж останніх десяти років утвореного ще у 1993 році найбільшого у Європі єврорегіонального об’єднання транскордонного співробітництва прикордонних регіонів 5 країн Карпатського географічного мегарегіону – Міжрегіональної Асоціації «Карпатський Єврорегіон».

На думку більшості учасників, подолати інституційну кризу об’єднання можливо тільки в тому разі, якщо саме Закарпаттю знову, з цілком об’єктивних причин, буде повернуто статус національного представника у Карпатському Єврорегіоні серед чотирьох прикордонних областей – Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької.

Нагадаємо, що цей статус ще у 2008 році Закарпатською обласною радою було передано Львівській. Натомість, Львівська облрада передала цей статус заснованій у м. Старий Самбір місцевій асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна».

У зв’язку з цим головною метою утворення та діяльності учасників Коаліції встановлено забезпечення системної підтримки прискореної трансформації Закарпатської області у центральний і провідний регіон України зі статусом національного представника у Міжрегіональній Асоціації «Карпатський Єврорегіон».

Головними завданнями Коаліції у найближчий період було визначено наступні:

1. Підготовка і оприлюднення Міжрегіональної аналітичної доповіді «Відродження діяльності МА «Карпатський Єврорегіон» в нових геополітичних реаліях та в умовах євроінтеграційного поступу України;

2. Громадське обговорення Аналітичної доповіді;

3. Організація і проведення Міжрегіональної міжнародної науково-практичної конференції пам’яті Сергія Устича на базі УжНУ «Карпатський Єврорегіон та міжрегіональна співпраця територіальних громад і влад та наукових установ Західної України і прикордоння Угорщини, Словаччини, Румунії і Польщі»;

4. Організація і створення Міжрегіонального Офісу муніципалітетів і асоціацій органів місцевого самоврядування Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей «Карпатський Єврорегіон – Україна».

Наприкінці заходу учасники установчих зборів (уповноважені представники громадських, неурядових та наукових організацій, експерти), задля підтвердження та інституалізації спільних намірів, погодили рамкову колективну угоду про утворення та діяльність Коаліційного об’єднання «Закарпаття – український центр Карпатського Єврорегіону».

Схожі новини

Як на Закарпатті вирішити проблему кваліфікації посадовців у радах територіальних громад
Олег Лукша: «Доля Карпатського Єврорегіону нині залежить від справжніх еліт і громадськості Закарпаття»
АМУ розпочинає серію вебінарів для органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами
Чому Закарпаття знову має стати українським центром Карпатського Єврорегіону?
У Тячеві місцеві громади прозвітували про піврічну діяльність (ВІДЕО)
Депутати Закарпатської облради підтримали конкурс ініціатив місцевих карпатських громад
Наступний рік стане останнім для добровільного об’єднання громад – експерт Володимир Феськов
Громади Закарпаття мають найближчим часом отримати більше 21 млн. субвенції на соціально-економічний розвиток
До уваги закарпатських громад: АМУ презентувала Практичний посібник із земельних питань
Закарпатські громади можуть позбавити права контролю за працею

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp