Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Угорщина припинила реверс газу до України

26 вересня 2014 р., 10:41

Закарпатські угорці мерзнутимуть зимою, а винною зроблять Україну?

У четвер, 25 вересня 2014 р. Угорщина зупинила транспортування газу в Україну. О 17:55 за київським часом український оператор газотранспортної системи (ГТС) Укртрансгаз отримав електронною поштою від угорського оператора ГТС FGSZ листа про припинення подачі газу з 19:00 з технічних причин "до подальшого повідомлення". Про це повідомили у прес-службі НАК "Нафтогаз України".

Як зазначили в компанії, зупинка відбулася через кілька днів після візиту представників Газпрому до Угорщини та за кілька годин перед наступним раундом тристоронніх переговорів Україна-Росія-ЄС.

"Це рішення було прийнято угорською владою після зустрічі голови правління Газпрому Олексія Міллера та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, яка відбулася в понеділок 22 вересня 2014 р. Це сталося лише за кілька годин до наступного раунду тристоронньої зустрічі між Україною, Росією та ЄС, яка має розпочатися в п'ятницю вранці в Берліні. Зупинка подачі газу була несподіваною та незрозумілою", - йдеться у повідомленні.

Між Укртрансгазом та FGSZ діє контракт, який регулює потік газу між Україною і Угорщиною в обох напрямках. Обидва оператори не мають стандартного договору з’єднання (interconnection agreement), хоча Укртрансгаз неодноразово просив підписати такий договір відповідно до вимог Енергетичного Співтовариства.

"Нафтогаз має контракт із приватними компаніями Західної Європи на поставку газу в Україну через Угорщину. У четвер вдень FGSZ припинила надання транзитних потужностей цим компаніям і, відповідно, потік газу з Угорщини в Україну зупинився. Обсяги транзиту газу з України до Угорщини на даний момент залишаються без змін. FGSZ не зміг надати будь-яку додаткову інформацію про причини і тривалість перерви ні Укртрансгазу, ні Нафтогазу", - наголосили в прес-службі.

За інформацією Нафтогазу, західноєвропейські постачальники газу також не отримали від FGSZ жодного прийнятного пояснення щодо даної ситуації.

"Нафтогаз сподівається, що неочікуване припинення не вплине на стабільність роботи системи і підтверджує свою надійність як партнера. Нафтогаз глибоко шкодує щодо цього рішення FGSZ і закликає своїх угорських партнерів дотримуватись їх контрактних зобов’язань та законодавства ЄС. Таке рішення йде всупереч основним принципам єдиного енергетичного ринку Європейського Союзу. Нафтогаз закликає ЄС прийняти колективне рішення щодо забезпечення енергетичної безпеки Європи та виконання внутрішніх правил ЄС", - йдеться у повідолменні прес-служби.

Також Нафтогаз сподівається, що така раптова зупинка не матиме жодних несподіваних наслідків для стабільності української транзитної системи.

"Нафтогаз зобов’язується бути надійним партнером і важливим транзитним вузлом для транспортування російського газу в країни ЄС. Зі свого боку, Нафтогаз очікує, що його європейські партнери та сусіди виконуватимуть свої контрактні зобов'язання, а також законодавство ЄС", - резюмували у компанії.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp