Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Неповнолітні закарпатці, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, мають шанс на ресоціалізацію

11 серпня 2021 р., 09:30

Нещодавно

Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх», який реалізується системою БПД в Україні з 2019 року, є чудовою можливістю дати неповнолітнім, які вперше вчинили нетяжкий злочин, шанс на виправлення та максимально раннє виведення з кримінального процесу.

Важлива роль у цьому процесі належить адвокатам-медіаторам, які допомагають сторонам конфлікту досягти примирення та у подальшому кривднику пройти усі етапи ресоціалізації.



На Закарпатті наразі є троє адвокатів-медіаторів. З одним із них – Любомиром Цебриком, поговоримо детальніше про реалізацію проєкту в краї.


Пане Любомире, розкажіть, чому ви виявили бажання долучитися до реалізації проєкту.

Цікавлюся людьми, психологією, оскільки, знаючи мотиви вчинку, можна швидше і правильніше виконати адвокатську роботу та й, взагалі, психологія дає знання, які не старіють. Тобто, навики медіації удосконалюють мене як адвоката, дозволяють краще конкурувати, обережно словесно торкатися людей у роботі і в побуті.

Трохи детальніше про суть відновного правосуддя та медіації.

Державна Програма відновлення для неповнолітніх передбачає покроковий план, реалізуючи який неповнолітній правопорушник (дитина від 14 до 17 років включно), який вчинив кримінально каране діяння, може бути звільнений від кримінальної відповідальності, і таким чином, не мати судимості у своїй біографії. Упродовж проходження медіації очікується, що дитина настільки зміниться, беручи участь у програмі корекції, роботу з психологом, що покине думати про вчинення будь-яких правопорушень і повернеться у суспільство, мирне життя. Натомість потерпілий, як учасник медіації, має можливість отримати належну компенсацію заподіяної шкоди, впоратися з негативними емоціями та переживаннями, спричиненими правопорушенням, відновити відчуття безпеки та контролю над власним життям. А держава завдяки медіації розвантажується від цілої категорії кримінальних справ, в яких обвинуваченими є неповнолітні.



Як неповнолітній отримує доступ до медіації?



Ще одним з учасників Програми є прокурор, роль якого полягає в інформуванні та роз’ясненні неповнолітньому та його законному представнику про право участі у проєкті, переваги та правові наслідки.



Лише після отримання згоди неповнолітнього та потерпілого прокурор звертається до Регіонального центру з надання БВПД для застосування Програми відновлення.



Центр призначає медіатора – нейтрального неупередженого посередника, який допомагає сторонам досягти порозуміння, налагодити та проводити переговори з метою досягнення примирення, за наслідками яких сторонами укладається відповідна угода.

Що передбачає угода?


Угода про застосування «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» має містити: умови про відшкодування шкоди; примирення сторін; згоду потерпілого на звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності, а також зобов’язання неповнолітнього пройти корекційну програму.

Інформацію щодо результатів участі неповнолітнього у Програмі, прокурор, захисник неповнолітнього під час розгляду кримінальної справи в суді можуть подати до суду, який може прийняти рішення про звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності та закриття кримінальної справи.


Чи важко застосовувати медіацію з неповнолітніми правопорушниками?

У медіацію потрапляють не просто діти, а діти, які часто тривалий час не відчували належного контролю зі сторони своїх батьків, мали неповну сім’ю, не мали батьківського виховання, не засвоїли в дитинстві елементарні первісні заборони-принципи не красти, не знущатися над іншими, не обманювати. Перешкоди у медіатора у спілкуванні з неповнолітнім можуть виникати з різних причин: не володіння дитиною українською мовою, недовіра до медіації, негативний досвід спілкування у схожій ситуації, замкнутість дитини, образа на дорослих.



Щоб добитися кардинальних змін у поведінці дитини, потрібна скоординована робота медіатора, професійного психолога та організацій, які залучаються до медіації.

Ваш перший успішний кейс з медіації

Неповнолітній 17-ти років ромської національності, проживав з матір’ю у м. Чоп, викрав покришки до коліс на автосервісі, що було зафіксовано на камеру відеоспостереження. За моєї участі відбулися зустрічі зі сторонами конфлікту. За наслідками перемовин домовилися укласти угоду про застосування Програми відновлення для неповнолітніх. Захисник неповнолітнього подав вказану угоду суду і просив звільнити останнього від кримінальної відповідальності, на що прокурор не заперечував, а тому суд закрив справу, обвинувальний вирок суд не ухвалив.


Які правопорушення найчастіше вчиняють підлітки?

Крадіжки, легкі тілесні ушкодження, хуліганство, рідше грабіж, угон транспортного засобу.


На вашу думку, чи можна запобігти дитячій злочинності? Та що для цього слід робити?

Проведення профілактичних бесід з дітьми, батьками, виховні заходи у школах, інших навчальних закладах можуть дещо запобігти дитячій злочинності..

Але найперше потрібно створити умови, за яких дорослі не тільки не вчинятимуть злочини, а й своїм прикладом виховуватимуть дітей у дусі поваги і доброго відношення до інших членів громади і суспільства, відчуватимуть себе одним цілим з іншими людьми.



Причиною протизаконних дій дітей є реалії життя, створені дорослими. Діти ж пристосовуються і приймають свої рішення, які часто за відсутності потрібних знань про мораль і правила, заводять їх у складні ситуації кримінальної справи.


Які чинники можуть гарантувати успішну реалізацію Програми відновного правосуддя?

Злагоджена робота усіх учасників державної Програми відновлення для неповнолітніх, в якій не прописано багато потрібних деталей, що впливає на ефективність Програми, належне фінансування роботи медіатора (воно символічне) і психолога (поки що фінансування не передбачено). На мою думку, зазначена Програма загалом не застосовується в Україні в тих масштабах, в яких могла би застосовуватися, а однією з причин її непопулярності є небажання прокурорів ініціювати її застосування.



Розмовляла Оксана Дудаш

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp