Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородські, мукачівські та угорські священослужителі зібрались у Борок-Телепі (ФОТО)

12 жовтня 2014 р., 13:45

Тут переплітаються між собою, як Гордіїв вузол, ціле гроно міжнаціональних і соціальних проблем, виражених у безмірі людського страждання.

Святковий спомин св.Франциска 4 жовтня 2014 року зібрав на Борок-Телеп у Мукачеві чимало гостей на урочисте освячення храму в честь великого святого.

Єпископ Антал Майнек вже багато років особливим чином опікувався особисто цим місцем.

Врешті храм збудовано спільними зусиллями і при допомозі багатьох спонсорів як місцевих, так і закордонних. На запрошення владики рік тому з папським посланням прийшла міжнародна Missio ad gentes св.Пія Х, сформована братами з Неокатехуменальної Дороги.

"Мені дуже близькі в серці слова папи Франциска, котрими він не раз закликав нас йти шукати загублену овечку: "Ідіть і проголошуйте Євангеліє на периферії буття", - говорить єпископ Мукачівської дієцезії Антал Майнек.

Свято освячення храму видалося на славу! Приїхали священики з Ужгороду - о. Іштван Погань та о.Мирон Петенко, які починали це будівництво; з Середнього - о. Франциск Ботвіна OFM та о. Павло Шевчук OFM; а також з Угорщини - о.Ґерґлі Мадяр OFM, який виголосив проповідь. Звісно, що долучились до святкування і мукачівський настоятель о. Роман Шнеп, вікарій о. Шандор Коцавер та постійний диякон Ласло Медєші.

{g}

"Найбільше мене вразила кількість людей, що прийшли до нас на свято, - ділиться враженнями семінарист Міхал Вішнєвські. - Промовистим знаком було також поєднання угорських та українських елементів в обряді освячення. Єпископ Антал читав молитву угорською, а хор відповідав поперемінно то українським, то угорським гімном. Також мені надовго запа-м'ятається атмосфера свята. Не кожен день досвідчую сімейну близькість і дитячу простоту в літургії. Тут все було настільки тепло, що після завершення обряду ніхто не поспішав розходитися пор своїх домівках".

Район Борок-Телеп знаходиться на окраїні міста Мукачева, характерно, що поблизу розташовується ромський табір. Тут переплітаються між собою, як Гордіїв вузол, ціле гроно міжнаціональних і соціальних проблем, виражених у безмірі людського страждання. Найбільше страждають невинні, насамперед, діти. Тож єпископ Антал на завершення урочистості благословив також і план побудови дитячого майданчика біля храму св.Франциска.

"Це місце передбачив Господь насамперед для спасіння людей убогих, не стільки матеріально, як духовно, - говорить пресвітер Missio ad gentes св.Пія Х свящ. Юрій Сема. - Оскільки ми є Церква Католицька, то ці двері відкриті для всіх і сюди вже приходять роми і українці, угорці і шваби, здорові та хворі, багаті разом із бідними, як щасливі, так і не дуже. Всіх приймаємо аби давати те світло Доброї Новини, котрим раніше нас освітив Господь".

Отже, свято пройшло, храм посвячено, місія йде вперед. Побажаймо братам віри і витривалості у виконанні Божої волі, висловленої Господом словами Євангелиста Матея: "Ідіть і зробіть учнями всі народи".


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp