Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Рахівщина: Комфорт людям похилого віку створять іноземці

20 жовтня 2014 р., 10:21

Хто допоможе нужденним закарпатцям

4 жовтня в Ясінянський територіальний центр соціального обслуговування для постійного та тимчасового проживання одиноких та престарілих мешканців з благодійною допомогою завітали представники Ротарі клубів Ужгорода, Словаччини та Румунії.

Іноземців обурили умови проживання в українському, зокрема ясінянському закладі, де проживають люди похилого віку та інваліди. 


Окрім гуманітарної допомоги, вони мають намір повністю відремонтують приміщення житлового корпусу в якому може проживати ще 40 громадян похилого віку.Це не перший приїзд рота рійців у заклад. Минулого року завдяки їхньому старанню тут зявилося устаткування з випікання хліба.- Почалося з того, що нам завезли мякий інвентар, господарські товари, потім ми попросили двері для банного корпусу.

Відтак, допомогли коштами для віконних конструкцій, вилучених завдяки ярмарку продажу художніх картин у Ясінях. Так само нам допомогли проводкою і кабелями, щоб підключити устаткування на кухні, - розповідає директор Ясінянського терцентру Оксана Рещук, яка гостинно зустріла благодійників тортом із логотипом терцентру.

Гості оглянули умови проживання та привіталися зі старенькими, поцікавилися як живеться інвалідам. Ті ,в свою чергу, просили не забирати в них такого хорошого керівника, як Оксана Михайлівна. Деякі поділился мрією облаштувати власні кімнати. Директор провела на кухню, де працівники якраз поралися з випічкою хліба та продемонстрували, як працює подароване обладнання. На запитання "чим би ми вам могли допомогти", пані Оксана висловилапрохання до представників Ротарі клубу за можливості відремонтувати занедбаний старий корпус, непридатний для проживання.Всі корпуси тут казарменного типу часів війни. Тож не дивно, що час невблаганно руйнує старі споруди. Завдяки йому могли б прийняти на проживання ще 40 людей похилого віку, адже зараз в стаціонарі обслуговують 56 людей, а могли б - 100.

Оскільки 1 жовтня відзначається День людей похилого віку, гості прибули з подарункаим. Привезли спеціальні дезинфікуючі миючі засоби і теплі речі для людей. По мірі можливості обіцяли регулярно допомагати всім, чим зможуть. Ротарійці вирішили щомісячно надавати допомогу терцентру, по мірі потреби. Зокрема, взяли під опіку Ясінянську установу в плані постачання миючими засобами.- Але основна мета нашого приїзду - більш глобальна допомога для територіального центру, зазначив Ярослав Стегура з Ротарі клубу «Ужгород-Скала». От директорка показала нам, які є проблеми, і тепер будемо роздумовувати, чим краще можемо помогти. Моє найбільше бажання - зробити реконструкцію оцього зруйнованого корпусу, бо є потреба в проживанні більшої кількості людей тут. Звісно, краще збудувати нове приміщення, та справа в тому, що за правилими клубу Ротарі немає права давати гроші на будівництво, але на реконструкцію може. 

Для прикладу, наш клуб зробив проект в Ужгороді: для дітей-інвалідів ми купили спеціальний новий автобус вартістю 54 тисячі доларів. Більше року тому був започаткований грант для центру з дітьми хворих на аутизм, в м.Кошіце, називається центр «Рубікон» по закупці нового кухонного обладнання на суму 13 тисяч 422 долари. А старе обладнанная, воно ще робоче, було прийнято рішення предати в територіальний центр Ясіня, де воно вже встановлено і ефективно працює.Ротарі клуб не має своїх грошей, робимо все через проекти, і доєднуються до цих проектів ротарійці з усього світу. Організація нараховує більше мільйона членів. Кожен вносить певну частку. Наші проекти благодійні, ніякого бізнесу, ніякої політики, ніякої релігії. Тут не найбагатші люди, але які хотять допомогти тим, кому важче, ніж нам. 

Дізнався про заклад років 5-7 назад, залишив тоді 100 доларів, щоб для стареньких на ту суму випікали хліб... І потихеньку залучив товаришів своїх. Там, де є проблема, ми хочемо прикласти свої зусилля і допомогти, - розповідає Роберт Мтейовіч з Ротарі клубу.- На Закрпатті вже реалізуємо проект «Дорога життя» - медико-соціальний реабілітаційний центр. Це заняття з дітьми –інвалідами в сім'ях, де батьки працюють. Їх відвозять і привозять в дитячий садочок спеціальним автобуом, про який ми говорили. Крім того, ми маємо з клубом міста Кошіце спільний проект, де діточки займаються ремеслом. 

Створили такий собі міні-заводик ремесел, де діти-інваліди виготовляють свічки і потім продають їх на ярмарку в Кошіце. Ротарійці з Німеччини спеціально передали парафін для цих цілей. Таким чином, діти відчувають свою важливість і потрібність. Ще один проект маємо в селі Доронь на Ужгородщині - також допомагаємо такому ж терцентру ,а на Великоберезнянщині - школі-інтернату.Враженнями, які склалися від відвідин терцентру, поділився Директор словацького Ротарі- клубу «Kosice Classic» Роберт Матейовіч. Сам журналіст та керівник відомого видання особливо цікавився установою та бідами терцентрівців. Особливо був вражений ставленням у нашій державі до старих і немічних людей та проблемами із перерахування коштів, які пережили вони в першому півріччі.

Перше, коли я преступив поріг установи, я відчув шок і велику злість. Як можуть люди під кінець років, які мають спокійно доживати старість, так жити, як тут? В моїй голові весь час крутиться думка, чому цей центр виглядає так, як виглядає!? Моє обурення від того, що маю жаль до них. Не дивно, якби то було в Африці, але тут Європа. Як може бути в центрі Європи ще гірше, ніж в Африці?!Друга думка, яка крутиться в голові, - який політик на Україні, чи Закарпатті, або депутат, чи мер прийшов подивитися, що з тим центром робиться? В рамках наших можливостей поможемо, але друге - ми не є політики і не доброчинна організація. 

Ми будемо ставити питання пані керівниці закладу, як їй допомагають політики і держкерівники в тім числі. Як обєднати думки і наші зусилля з вашим керівництвом для допомоги і якими етапами. В мене сумні думки, як бідно люди можуть в ніяких, я б сказав, умовах доживати свої останні роки. Як за таких умов політики живуть в своє задоволення, будують дорогі будинки, заробляють рейтинги на фоні таких людей, і не думають про покращення життя тих, хто поруч.Працівники соціальної установи щиро дякують за допомогу, яку отримали від Ротарі-Клубів. І, як прийнято у європейських державах, усе було закріплено Угодою дарування.
Також висловили подяку за підтримку та бажання допомогти у вирішенні їхніх потреб та пригостили гостей кавою зі смачним тортом із логотипом тер центру.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp