Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті створять незвичайний витвір мистецтва

20 жовтня 2014 р., 17:01

Там створять незвичайну ікону.

Ікона «Собор новых мучениковъ и исповедниковъ в земли карпатстей просиявших» присвячена 100-річчю Мараморош-Сиготскьких процесів, які проходили в 1905-1914 роках та являються яскравим прикладом появи нових сповідників та подвижників благочестя в древній Мукачівській єпархії.

Головна ідея ікони – максимально повно, особливо в історичному аспекті, відобразити сонм святих та подвижників благочестя, які так чи інакше мали вплив на відродження Пра­вослав’я в Мукачівській Пра­­вославній єпархії з часів Ужгородської унії (1646 р.).



Загальний розмір ікони складає 121 х 158см. Основа дошки вироблена з липи та скріплена дубовими шпонками для запобігання короблення.

Верхній ряд. Тут показано деісусний чин до складу якого увійшли прославлені святі нашого краю, котрі потрудилися на ниві Господній до сер. XVII ст. Серед них: просвітителі моравські – рідні брати Кирил та Мефодій, шановані в карпатських землях свт. Миколай та прп. Онуфрій Великий, благовірні князі Володимир Київський, Ростис­лав Великоморавський, Стефан Венгерський, В’ячеслав Чеський, княгиня Людмила Чеська та рідні брати – преподобні Моісей, Єфрем та мученик Георгій.

Среднік (Центральна частина ікони). Розмір – 72х95 см. Ця частина умовно складається з трьох сегментів:нижній, правий та лівий.

В нижньому сегменті зображено ряд подвижників благочестя, які відносяться до XX ст.. Серед них – преподобний Алексій Карпаторуський та миряни – учасники Мараморош-Сиготських процесів. З права від мирян схіг. Ніна (Прокоп) з монахинями, а зліва – сподвижники прп. Алексія архім. Василій (Пронін) та свящ. Іоанн Карбованець.

В правій частині зосереджені святі, які мали пряме відношення до Мукачівської єпархії: свт. Іосиф Мараморошський, сщсп. Досіфей Карпаторуський, прп. Іустин Челійський (Сербський) та прп. Іов Угольський.

В лівій частині знаходяться святі, які переважно мали опосередковане відношення до Мукачівської єпархії: сщмч. Горазд Богемський, прав. Алексій (Товт) Вілкесбарський, сщмч. Олек-сандр Хотовицький та сщмч. Максим Горлицький.

Особливий іконографічний елемент – мандорла – сяйво над горами в якому зображено хрест є символом відродження канонічного Православ’я поміж карпаторосами.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp