Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгород: Поряд з лікарями тепер буде святість (ФОТО)

22 жовтня 2014 р., 20:16

Каплицю, поблизу лікарні в Ужгороді, освятили.

...та маленький Божий дім на території обласної клінічної лікарні в місті над Ужем.

 

22-го жовтня у день пам’яті апостола Якова Алфеєвого та святого Івана Павла ІІ, Папи Римського, Преосвященний владика Міла освятив екуменічну каплицю святого Йосифа Обручника, при обласній клінічній лікарні м. Ужгорода.

В освячені каплиці взяли участь представники Римо-католицької Церкви, Української Православної Церкви Московського та Київського патріархатів та Реформатської Церкви.

На освячені були присутні вірники та медпрацівники обласної лікарні разом з головним лікарем Юрієм Яциною. На закінчення Преосвященний владика побажав всім працівникам медичного закладу ревності у служінні хворим. Також всі спільно молилися молитву Господню за мир у нашій Державі.

Після освячення нової каплиці, владика Мілан освятив також новий хірургічний комплекс лікарні.

Всім гостям було представлено музей-виставку історії Обласної лікарні та каплиці святого Йосифа.

Довідка:

У 1900 році стараннями ігуменії Доміттили Новак і сестер милосердя Ордену Св. Вікентія, з дозволу муніципалітету, за кошти з пожертвувань у розмірі 14 тисяч корун на території лікарні збудували каплицю Св. Йосифа площею 139 кв. м, у якій духовні потреби хворих, і не тільки хворих, задовольняли священики двох конфесій - римо- і греко-католицької. У каплиці відправлялися щоденні богослужіння священиками Міклошем Товтом і Ференцом Рейні, а останнім римо-католицьким священиком цієї каплиці у 1943-1944 роках був Іштван Кіральотьо. Тут по-християнськи проводжали в останню дорогу померлих у лікарні хворих, багато з яких знайшли своє пристанище на Капушанському кладовищі, відкритому в ХІХ столітті неподалік лікарні. Каплиця Св. Йосифа в лікарні була закрита радянською тоталітарною владою. Як стверджує дослідник церковної архітектури краю Михайло Сирохман, 2 лютого 1948 року з каплиці було знято хрест. Що ж до сестер милосердя, які працювали в лікарні з 1900-го по 1948 рік, то їх пам’ять увічнена на цвинтарі Кальварії, де позаду каплиці Розп’яття, на великій ділянці з залізними хрестами та прекрасної роботи Хрестом Господнім покояться їхні тлінні останки.

Наріжний камінь під будівництво нової каплиці був освячений владикою Міланом 28 березня цього року.

Мукачівська греко-католицька єпархія



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp