Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Що забирає життя закарпатців?

7 листопада 2014 р., 10:22

Фатальні випадки стаються через запізніле звернення до лікарів

Лікарі кажуть, причина – пізнє звернення пацієнтів Лептоспіроз та вірусні гепатити – основні проблеми, з якими сьогодні найчастіше стикаються обласні інфекціоністи. Кажуть, у першому випадку біда, бо люди пізно звертаються, – тому й гинуть. Щодо гепатиту, то його кількість зростає, і страшними темпами. Та й із іншого боку підкрадається проблема – через відсутність вакцин дедалі більше дітей не імунізовані, а отже, ті недуги, які досі вважали контрольованими й про які майже забули, нині все частіше нагадують про себе.

Днями в Ужгороді в обласній інфекційній лікарні пройшло чергове засідання обласної Асоціації інфекціоністів. Медики підбили підсумки роботи за дев’ять місяців та обговорили найбільш проблемні питання діагностики й лікування гепатитів та ВІЛ/СНІДу. Головний лікар Закарпатської обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Полякзауважив, що загалом упродовж року інфекціоністи області непогано спрацювали, ситуація покращилася: «Це заслуга особливо первинної ланки, бо інфекційна захворюваність залежить. насамперед, від профілактичних дій, СЕС, бо ми вже лише лікуємо», – уточнив М. Поляк. 

При цьому додав, що все ж таки є ще проблема, з якою боротися наразі надзвичайно складно – це вірусні гепатити. «Так, кількість хронічних вірусних гепатитів зростає – на 112 випадків цьогоріч зафіксували більше, ніж торік. Загалом їхня кількість зростає з кожним роком – мова про типи В і С. А ось щодо вірусного гепатиту А, то маємо найгірші показники по Україні», – зазначив Михайло Поляк.
Пильну увагу під час засідання асоціації фахівці приділили особливостям своєчасної діагностики як розповсюджених інфекцій, так і тих, що зустрічаються відносно нечасто. На жаль, через пізнє звернення пацієнтів до медзакладів інколи врятувати хворого вже немає можливості. Так, наприклад, кожен третій випадок захворюваності на лептоспіроз закінчується летально. І це тільки тому, що пацієнти звертаються по фахову допомогу на 8-9 день хвороби. У підсумку цьогоріч уже померли 4 закарпатці. 

Саме тому, переконують лікарі, не слід ігнорувати звернення до спеціалістів.
Завідувач дитячим відділенням обласної клінічної інфекційної лікарні Маріан Мальчицький називає інше вкрай актуальне питання: «Сьогодні вкрай бракує вакцин для щеплення дітей, а це означає, що завтра ми побачимо зростання кількості тих недуг, про які майже забули. Формується прошарок неімунізованих дітей, і якщо певний збудник у таке неімунізоване середо-вище потрапить, то може виникнути поширення хвороб, і особливо в тому віці, коли це може завдати найбільшої шкоди. Перші такі ластівки маємо. Зокрема вже зафіксовані випадки захворювання на кір, кашлюк (коклюш – рос.). А це ті недуги, які контролюються вакцинацією!»

«Закарпатська правда»


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp