Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Вилучену на кордоні контрабанду - на передову! (ВІДЕО)

5 січня 2015 р., 16:42

Закарпатські волонтери просять Київ дозволити відкрити склади митників і відправити все необхідне на передову бійцям АТО.

Закарпатські волонтери просять Київ дозволити відправляти конфісковану на кордоні контрабанду солдатам на Схід. Нині десятки вилучених автомобілів, сотні тисяч пачок цигарок і харчі псуються на складах. Їжа й сигарети за законом підлягають знищенню. 

Закарпатські волонтери просять Київ дозволити весь конфіскат відправляти на потреби армії. А не тримати його на митних складах. Нині вони переповнені. Тут місяцями зберігають автомобільні шини та запчастини, тонни харчів і сотні тисяч пачок незадекларованих цигарок. Макарони і крупи, кава, сири і м'ясопродукти, соняшникова й оливкова олія просто псуються. 

«Товари тут знаходяться, чекають рішення суду. Після рішення суду, у випадку конфіскації товари передаються органам виконавчої служби. В районі півроку, десь так - поки рішення суду, поки ДВС опише, арештує і забере», - говорить Вадим Шемчук, начальник відділу ресурсного забезпечення адміністративно-господарського управління Чопської митниці. 

Мертвим вантажем роками лише ось на цьому складі поряд із українсько-словацьким кордоном, просто неба стоять й іржавіють десятки автомобілів. Їх завозили на територію України за підробленими документами. Або нашпиговували контрабандою. Тут є старенькі «Жигулі», дорогі іномарки, джипи, мінівени та мікроавтобуси. Однак з початку року Міністерству оборони передали звідси лише два автобуси й один позашляховик. Спеціально для цього Кабмін видав окрему постанову. Але щонайменше половина цієї техніки могла б неабияк допомогти нашим бійцям. «Це насамперед повнопривідні джипи, які використовуються бойовими підрозділами. Але велику допомогу би надавали і прості легкові автомобілі, які тих же медиків могли б перевезти. Або могли б здійснювати сполучення між лінією фронту і підрозділами забезпечення. Ту ж воду, хліб підвезти», - каже голова Ради волонтерів Закарпаття Віталій Дюрдь. 

Нині держава витрачає гроші на зберігання сотень тонн конфіскату, а потім - на його знищення. Однак віддати вилучене на кордоні добро солдатам без дозволу Києва не можна, кажуть в обласній виконавчій службі. Для цього потрібне окреме рішення уряду. «Або окреме розпорядження. Якщо це складно, можливо, внести зміни до 985 постанови Кабміну. Де, наприклад, серед отримувачів майна можна дописати, що в разі проведення АТО без процедури реалізації такі-такі види товарів можуть отримувати такі-такі суб'єкти. Все», - вважає Наталія Панова, начальник Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Закарпатській області. 

Закарпатські митники й державні виконавці не проти відправляти конфісковане в контрабандистів добро зі складів у зону АТО. Ідею волонтерів підтримала й обласна влада. Вони разом звернулися до українського уряду, щоб дозволив передавати конфіскат на передову. Поки там думають, на кордоні діють за сумною приказкою - і сам не гам, і другому не дам.

Світлана Ковбиця, Факти, ICTV




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp