Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття обрало мирний шлях

24 лютого 2014 р., 12:47

Події останніх днів у Києві стали шоком: кількість загиблих у протистоянні перейшла за сотню, причому з обох боків, сотні покалічених щодня приймають столичні лікарні. Усі ЗМІ єдині в тому, що це найкривавіше протистояння в історії незалежної України.

І якщо досі для багатьох людей всі ці події здавалися диким непорозумінням, то зараз вони змінилися чітким усвідомленням єдиної істини – подібне неприпустиме!  Що важливо, Закарпаття не лишається осторонь усіх процесів, мирні протести тривають і в області, більше того – чи не першими в Україні правоохоронці присягнули на вірність українському народові!

Закарпаття в контексті

Закарпаття не могло залишатися осторонь цих процесів. Ще в середу в Ужгороді мітингувальники захопили будівлю Закарпатської ОДА. Прикметно, що ця подія відбулася практично в мирний спосіб, без силового протистояння, не враховуючи розбиті шибки на дверях центрального входу. Вже наступного дня, 20 лютого, у великій залі облради відбулися збори представників органів місцевого самоврядування та громадськості Закарпаття. Голова облради Іван Балога відкрив збори повідомленням про те, що, за дорученням Майдану, він напередодні мав особисту зустріч із губернатором Олександром Ледидою та керівниками всіх правоохоронних структур краю, які запевнили голову облради, що жодних дій, у тому числі силових, щодо учасників протесту не здійснюватимуть (про це  – на стор. 1). 
У підсумку збори ухвалили низку рішень. Крім того, що було засуджено кровопролиття в Україні, депутати та громадськість звернулися з вимогою про негайну відставку Віктора Януковича з посади Президента України та призначення дострокових виборів Президента й парламенту. Закликали Верховну Раду як єдиний легітимний орган України негайно вжити заходів стосовно відновлення дії Конституції України 2004 року та формування уряду народної довіри. Водночас доручили обласній та районним радам координацію дій структурних підрозділів відповідних адміністрацій щодо забезпечення життєдіяльності області та районів.

Представники зборів звернулися до мешканців краю із закликом утриматися від радикалізму, мародерства та провокацій в області.  Також звернулися до працівників транспортної галузі з проханням забезпечити безперебійне транспортне сполучення на території області; до працівників соціальної сфери – з проханням забезпечити безперебійну роботу установ охорони здоров’я, освіти та інших соціальних закладів.  Крім того, збори ухвалили рішення звернутися до уряду народної довіри України, що буде створений, із пропозицією невідкладно розпочати переговори щодо підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом.      

Правоохоронці не виконуватимуть злочинних наказів

Наступні події вкотре підвердили, що наші люди справді мудрі: по закінченні засідання зборів на площі Народній на вимогу громадськості вишикувався весь особовий склад міліції – аби довести, що ніхто не поїхав до Києва. У присутності активістів, депутатів та журналістів головний міліціонер Закарпаття Василь Варцаба та керівник спецпризначенців Василь Шаленик заявили про те, що міліція з народом. Перед цим здійснили перекличку всього підрозділу «Беркут», що дислокується в області. Як засвідчили активісти, всі «беркутівці» в Ужгороді й не беруть участі в подіях у Києві. 

По закінченні зборів та міліцейських присяг мітингувальники пройшлися всіма силовими структурами області. Керівник СБУ Михайло Феделеш запропонував підійти до будівлі управління, аби, за бажання, активісти могли перевірити, чи на місці співробітники служби безпеки й чим займаються. Попередньо М. Феделеш зазначив, що зброя з управління здана на зберігання (незрозуміло, чому цього не зробили в сусідніх областях? – Авт). Закарпатські СБУшники також переконували, що вони з народом. Прокурор Закарпаття заявив про підтримку мирних акцій, засудив насилля та повідомив, що прокуратура припиняє свою роботу. З цього дня на місці залишатимуться лише прокурор області та його заступники.  Відтак активісти вирушили до військової частини на вул. Анкудінова, де командир також запевнив, що всі військові на місці, присягнув на вірність народу України й пообіцяв не йти проти нього. 

Якщо підсумувати, то протягом кількох годин практично всі правоохоронні органи на Закарпатті публічно присягнули народу України та відмовилися від силових дій проти учасників мирних акцій протесту. 

Зміни на політичній арені 

Заяви, що прозвучали в другій половині дня 20 лютого, стали ще більшою несподіванкою для громади – фактично, провладна партія на Закарпатті почала розвалюватися на шматки. Спершу про вихід із ПР оголосили всі п’ять народних депутатів від ПР у Верховній раді. Відтак про саморозпуск фракції ПР у Закарпатській обласній раді заявив уповноважений політсили в облраді Ігор Свищо. До кінця дня про вихід заявили й ректор УжНУ Федір Ващук, і мер Ужгорода Віктор Погорелов, голови Хустської РДА Василь Якубець, МІжгірської РДА Василь Щур та голова Тячівської РДА Іван Бринзяник. Вони ж написали й заяви про відставку. У четвер самоліквідувалися районні організації Партії регіонів у Іршавському, Хустському, Міжгірському, Рахівському районах, заявили про саморозпуск фракції ПР у Виноградівській міській та районній радах. Цим же шляхом пішла й Ужгородська міська рада.

Треба сказати, що закарпатці схвально сприймали цю інформацію, хоча в багатьох виникало питання: чому  ж не на кілька днів чи тижнів раніше? Ясна річ, навряд вихід кількох депутатів змінив би ситуацію в країні, однак уже сьогодні переважна більшість закарпатських регіоналів фактично висловила недовіру провладній верхівці, дії  якої призвели до кровопролиття в Україні. 

Насамкінець треба скзати одне: сотні людей сьогодні по-різному реагували на заяви силовиків і політиків в Ужгороді, однак усі без винятку прагнуть встановлення миру в державі, відмови від насилля та створення демократичних органів влади, які б здійснили необхідні реформи й повернули Україну на курс євроінтеграції. 

Віктор ЛАЗОРИК Закарпатська правда

До теми

Закарпатські нардепи залишили лави Партії регіонів

У четвер, 20 лютого, стало відомо про вихід із лав Партії регіонів та фракції в парламенті п’ятьох депутатів-закарпатців: Івана Бушка, Михайла Ланьо, Василя Ковача, Сергія Мошака та Іштвана Гайдоша. 

Зокрема в їхній спільній заяві наголошується, що події останніх місяців показали: в Україні реалізовується безвихідний сценарій, який веде до громадянської війни та розпаду держави. Цим і зумовлене їхнє небажання надалі перебувати в лавах пратії. Майже одночасно прес-служба партії оприлюднила заяву уповноваженого фракції Партії регіонів у Закарпатській обласній раді Ігоря Свища, в якій він оголошує про саморозпуск фракції та вихід усіх депутатів із лав партії. Крім того, він закликає зробити подібний крок і інших партійців краю та закликає Олександра Ледиду скласти свої повноваження голови ОДА.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp