Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Солдати 128-ї гірсько-піхотної бригади - без зв’язку та теплого одягу

10 лютого 2015 р., 16:25

Але попри все не втрачають бойовий дух та віру у перемогу.

Легендарна 128 гірсько-піхотна бригада, яка уже більше ніж півроку знаходиться на передовій, зараз переживає напевно найкритичніший період своєї служби в АТО. Декілька взводів, що розкидані в районі Дебальцевого (Миронівське, Троїцьке, Чорнухіно, Нетішино та ін.), -- повідомляє vlasno.info.

 

Це — єдине з'єднання механізованих військ України, яке поєднує в собі найбільш специфічні спеціальності: у складі бригади за часів незалежної України були механізовані й танкові полки та бригади, зенітно-ракетний полк, самохідно-артилерійський полк, інженерно-саперний, розвідувальний, медичний, ремонтно-відновлювальний батальйони та окрема рота радіо-електронної боротьби. Дислокується бригада в Мукачеві Закарпатської області, і вже з літа минулого року основний її склад перебуває на передовій, ударна частина — поблизу Дебальцевого.

Оспівувати героїчні подвиги гірсько-піхотників не втомлюється ні влада, ні преса, а між тим, солдати тут чи не найбільш малозабезпечені в усьому окрузі.

— Техніка та зброя 80-х років минулого століття, мінімальне забезпечення одягом, брак запчастин до техніки, відсутність засобів зв'язку, —розповідає Віктор, волонтер з Тульчина, який декілька місяців постачає вантажі з допомогою окремим взводам 128-ї бригади. — У них проблема з озброєнням: або є зброя без боєкомплектів, або припаси без зброї. Від танків їм доводиться відбиватися мінометами.

Волонтерка Валентина, яка керує збором допомоги для 128 бригади в місті Немирові, щотижня формує за допомогою своїх однодумців посилки, які мікроавтобусами возять на передову.

— Зараз хлопці критично потребують теплого одягу, — зітхає Валентина. — Постійно збираємо, а воно горить під час обстрілів, вже декілька разів споряджали з нуля, адже ковдри, постіль, спальні мішки, одяг під час сушки часто горять разом з наметами.

Валентина організувала сушку овочів та заготовку сухих борщів, збирає також запчастини до техніки. Наразі найнагальніші потреби: берци 42 р. - 4шт., 43 р. - 2шт., форма тепла (комбез і куртка) 48 р. - 2 шт, 50 р. - 3шт., 52 р. - 3шт., 54 р. - 2 шт.

Волонтер Ігор з Бершаді, який щотижня відвозить усе зібране немирівцями до Дебальцевого, нарікає на те, що хлопці на передовій забуті всіма:

— Ті хлопці, що вцілили, розповідають, що обстріли були практично безперервними, вони не спали і не отримували ані продуктів, а ні озброєння, оскільки постійно перебували під вогнем.

Ігор щойно повернувся зі Сходу. Окрім того, що відвозить туди передачі, ще й вивіз з Дебальцевого декілька родин біженців. Один немирівський солдат навіть встиг одружитися там, поки воював, тож Ігор допоміг евакуювати звідти молоду дружину Ярослава, тепер вона чекає на коханого у Немирові.

Тим часом, з передової повідомили, що з Нікішиного наші бійці відійшли, Станіслав в оточенні, є поранені. Частини бригади потроху виводять, але вже по обіді з'явилась інформація про два авіаудари російськими штурмовиками в районі Дебальцевого.
За повідомленням "Цензор. Нет", опорний пункт під Дебальцевим зазнав повітряної атаки чотирьох штурмовиків російських ВПС з боку Луганська.

Нескладно припустити, що сьогодні-завтра українські військові таки полишать Дебальцеве, адже, за словами бійців, бомблять їх з усіх боків, або ж будуть стояти там до перемоги, пристосувавшись до постійних обстрілів та укріпившись.

І в першому, і в другому випадку, їм не втриматися без допомоги українців з тилу. Волонтери з Тульчина та Немирова — одні з тих артерій, які живлять наших воїнів, та не дають їм втратити землю під ногами.

Тож наразі надійними волонтерами проводиться збір коштів на рації для бійців 128 гірсько-піхотної бригади.

— Кожна рація коштує 1300 грн, але вони необхідні задля координації дій, - розповідає тульчинець Віктор, який і займається закупкою дорогоцінних приладів. — "Київстар" поблизу Донецька вимкнено, та й заряджати телефони часто нема де, бо нема електрики, тому рації можуть врятувати не одне життя.

Збір коштів на рації триває у Тульчині. Телефон волонтера Віктора: 097 947 42 49.

Збір теплого одягу, взуття, інструментів для ремонту та будматеріалів проводять немирівські волонтери: Валентина Вечірко, тел. 068 723 48 14, 063 724 53 62, Картка "ПриватБанк":4405 8823 0419 3752

P.S. Як відомо, волонтери Руху підтримки закарпатських військових уже давно опікуються бійцями 128-ї бригади та забезпечують їх необхідним. Долучайтеся і ви!
Р/р 5168 7572 3010 5654 - отримувач: Віталій Дюрдь
     5168 7420 6723 6632 - отримувач: Микола Скунць





Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp