Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Тересві намагаються відновити дитячий садок, який за 15 років перетворився на пустку

2 березня 2015 р., 16:47

До реконструкції долучаться обласна, районна та селищна ради

З кожним роком проблема нестачі місць у дитсадках Тячівщини набуває все більших масштабів, та й народжуваність невпинно зростає. Садочки у селах переповнені, а будівництво нових – справа не нинішнього кризового часу.

І хоч проблема з’явилась не сьогодні, все ж за останні кілька років картина не набагато змінилася. Навіть повністю збудований з нуля дитсадок у Тереблянському мікрорайоні для переселенців із Солотвина – і той досі не введений в експлуатацію. Зате попередні керівники району на сільських святах охоче дарували папірці під гучною назвою «сертифікати» на ті чи інші об’єкти. Такий «щедрий» дарунок – «сертифікат на будівництво дитячого дошкільного закладу» – дістався, зокрема, і громаді села Глибокий Потік. Але з паперу дитсадка не збудуєш. Вихід з проблеми треба шукати, виходячи з наявного стану справ.



Що ж маємо в реальності? Проаналізувавши демографічну ситуацію по населених пунктах Тячівського району, бачимо, що наразі найбільш катастрофічна ситуація складається у Тересві. У селищі діє один дитсадок – ДНЗ №3, який відвідують його 146 малюків. А на черзі – майже 200 (!) дошкільнят. Тересвянці покладають великі надії на відновлення колись закритого ДНЗ «Веселка». На жаль, минуло вже 15 років, відколи у цьому величезному дитячому закладі стих дитячий гамір. З тих пір будівля почала потроху занепадати. Якщо цей процес не зупинити зараз – потім може бути безповоротно пізно.

Зрештою, збудований ДНЗ порівняно недавно – 30 років тому. Був спочатку на балансі Тересвянського ДОКу, а коли підприємство збанкрутувало, будівлю дитсадка у 2003 році віддали ВАТ ЕК «Закарпаттяобленерго» – в рахунок боргів за електроенергію.

І лише у 2009 році з ініціативи тогочасного керівництва Закарпатської області ВАТ «ЕК «Закарпаттяобленерго» погодилось безоплатно передати майновий комплекс «Веселка» у спільну власність територіальних громад району. Угода про це була підкріплена відповідним розпорядженням Кабміну. Тячівська районна рада також дала на це згоду. І у 2012 році було виготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію з добудовою існуючого майнового комплексу ДНЗ «Веселка». За це взялася ПАТ «Хустська ПМК-240».

Певний обсяг вдалося виконати – частково перекрили дах, почали встановлювати опалення та комунікації. Але зробили далеко не все, що планувалося. У грудні минулого року термін дії угоди сплив. І хоч грошей вже витрачено багато, все ж перспектива відкриття дитсадка залишається примарною. Адже в нинішній скрутній фінансовій ситуації вкрай обмежений бюджет району далі просто не потягне такі роботи. У громади в цьому плані ресурсів більше, бо до роботи зможуть долучитись батьки, підприємці селища.

Тому на останньому засіданні Тячівська районна рада вирішила передати «Веселку» у власність громади селища. Для того, щоби процес передачі відбувався в законодавчому полі та з урахуванням думок усіх сторін, за рішенням сесії Тячівської райради створено комісію на чолі з заступником голови Тячівської районної ради І .І.Грабарем.

Минулого тижня члени комісії спільно з Тересвянським селищним головою В.І.Олексієм оглянули споруду ДНЗ «Веселка» та визначили подальші кроки. Під час обговорення як районна, так і селищна влада дійшли згоди в тому, що в існуючий проект треба вносити зміни, щоби якомога скоріше завершити першу чергу робіт – запустити опалення, водогін, кухню. Це дозволить прискорити відкриття принаймні частини дитсадівських приміщень.

Всі бюрократичні нюанси у Тячівській районній раді планують вирішити до наступної сесії, щоби на засіданні остаточно підписати акт про прийом-передачу документів по об’єкту у власність тересвянської громади. Також у районній раді запевняють: з коштами допоможе як район, так і область. Справа того варта, бо відкриття «Веселки» дозволить вирішити проблему дошкільної освіти не тільки в Тересві, а й розвантажити ДНЗ у сусідніх селах – Кривому, Грушові, Бедевлі та Тячеві.

Думками щодо перспективи відновлення дитсадка поділився і т.в.о. голови Тячівської РДА Василь Йовдій:

– Я вважаю неправильним, що спочатку замовником робіт з реконструкції Тересвянський ДНЗ «Веселка» була Тячівська РДА, а не селищна рада. Адже у громади більше фінансових можливостей для його реконструкції. Тому ми вирішили відновити справедливість і повернути його тересвянцям. Ми ж будемо сприяти коштами: мільйон гривень буде виділено з районного бюджету, ще мільйон – з обласного. Стільки ж мала би виділити і громада, адже в казні селища такі гроші є.

За два роки будівництво ДНЗ можна закінчити стовідсотково. Але роботи будуть здійснюватись поетапно: передусім, оновимо кухню, і потім будемо відкривати по дві-групи. До кінця цього року ми дитсадок запустимо. На це тересвянці можуть розраховувати.


Наталія Маджара, газета «Дружба»

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp