Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді боролися діти

14 березня 2015 р., 11:00

Дитяча ліга відбулася у "Юності"

В «Юності» провели традиційну Дитячу лігу

В обласному центрі краю минулими вихідними завершився Закарпатський етап відкритої Всеукраїнської дитячої ліги з фехтування. Це традиційний турнір, який щороку збирає кращих фехтувальників від 10 до 13 років. У ньому взяли участь хлопчики та дівчатка з різних куточків України, а також гості зі Словаччини. Паралельно, в цей же час, старші фехтувальники захищали честь краю та держави на чемпіонаті Європи в Мариборі.

Недитяча боротьба

Діти змагалися в двох видах зброї – шпазі та рапірі. Експерти стверджують: під час організації турніру брали приклад із Європи. «В такому юному віці ми пробуємо відразу «кидати» дітей на змагання, – розповів старший тренер з фехтування СК ДЮСШ «Динамо» Сергій Горецький. – Таким чином, вони фехтують на такому рівні з дитинства і в майбутньому різні чемпіонати світу та Європи не будуть для них стресом. Вони там комфортно почуваються. І це дуже добре. Між іншим, ми брали приклад із такого роду турнірів у Польщі, Італії, Франції».

Загалом змагалися понад 240 учасників. Між собою розіграли більше півсотні нагород – мірялися силами в кожній віковій групі. Досить непогано виступили представники Закарпаття. Так, у віковій категорії 10 – 13 років перше місце посіла ужгородка Ніколетта Корлат, третьою стала її землячка Олександра Лазаренко. У хлопців із «бронзовим» результатом фінішували наші Мартін Ваха, Владислав Попович, «срібло» здобув Ілля Діас, а переміг Василь Слов’як.

Відзначили не тільки результати закарпатських фехтувальників, а й саму організацію турніру. «Організація дуже хороша, – зізналася тренер із фехтування з Харкова Ірина Зеленцова. – Доріжок багато, діти не стоять, фехтують. Та й організатори приділяють увагу юним спортсменам». Це все свідчить про те, що в обласному центрі Закарпаття і далі проводитимуть різноманітні змагання.

Загалом хороші результати демонстрували представники Миколаєва, Харкова, Києва. Утім, як зазначив головний суддя змагань Сергій Горецький, це – дитячий турнір, якихось далекосяжних висновків робити не будуть.

Самі змагання тривали три дні. Таку Дитячу лігу цього року проведуть у Львові, Одесі, Харкові та Хмельницькому. Фінальний етап відбудеться в Києві.

Словенські пригоди

Закарпатські фехтувальники демонстрували майстерність не тільки в домашній Дитячій лізі. Так, цього місяця чимало місцевих мушкетерів захищали честь України на чемпіонаті Європи серед юніорів, що відбувся в словенському Мариборі. Зокрема в складі збірної виступали ужгородці Владислава Харькова, Дарина Варфоломеєва, Артем Матевосов, Ангеліна Цимболинець. Мали поїхати більше фехтувальників й зокрема, наші олімпійські надії – сестри Рапінець та Сергій Горецький. Проте криза в державі вплинула й на спорт.

Сьогодні, фактично, всі закордонні змагання спортсмени фінансують ледь не з власної кишені. Тому коштів на поїздку до Словенії вони не знайшли. А шкода. До того ж і ті хто поїхав, нагород також не здобули. Найкраще досягнення – у Владислави Харькової. У складі команди вона стала 9-ю.

Команда у складі нашої фехтувальниці, а також Інни Бровко, Юлії Свистіль і Алли Грищук поступилися збірній Італії на стадії 1/8 фіналу (33:45). Ця поразка дала можливість боротися лише за 9 місце. До честі українок, цю боротьбу вони пройшли на «відмінно», послідовно перемігши Австрію (45:36), Литву (45:39), і Фінляндію (45:40).

Трохи гірше виступив чоловічий колектив, у складі якого був А. Матевосов. У 1/16 фіналу команда здобула перемогу над збірною Великобританії (45:35), а в 1/8 фіналу поступилася Угорщині (29:45). Тому далі боролася вже за місця в діапазоні від 16 по 9. У цій боротьбі наші хлопці спочатку здолали Португалію (45:32), далі одним уколом поступилися Німеччині (44:45) й у зустрічі за 11-те місце виграли в Чехії (45:34). Що стосується інших спортсменів, то шпажистка Влада Харькова стала лише 22-ю, поступившись у 1/16 Емілії Сесіль Борі з Данії (15:14), а Дарина Варфоломеєва стала в індивідуальних змаганнях лише 42-ю.

За підсумками чемпіонату Європи серед юніорів Україна завоювала 3 «бронзи» й зайняла 8 місце в загальномедальному заліку.

Катерина ГОДУНОВА



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp