Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Для закарпатців, що перенесли операції з пересадки органів, виділять 2 мільйони 300 тисяч

8 квітня 2015 р., 12:57

Половину коштів забезпечить обласний бюджет, решту мають профінансувати з місцевих скарбниць

Відповідне рішення щойно прийняли закарпатські депутати на позачерговій сесії обласної ради.

Станом на сьогоднішній день під диспансерним наглядом у Закарпатській області перебуває 29 реципієнтів органних трансплантатів, серед яких 21 реципієнт з трансплантованою ниркою та 8 реципієнтів печінкового трансплантату (серед яких 1 дитина).

Проте, невід'ємною складовою продовження життя хворих після пересадки органів є профілактика відторгнення трансплантату, що передбачає безперебійний пожиттєвий прийом препаратів імуносупресивної терапії у індивідуально підібраній комбінації та дозах.

Адекватне запезпечення реципієнтів органних трансплантантів у попередні роки здійснювалось за рахунок централізованих поставок у рамках цільової соціальної державної програми.

У зв'язку з тим, що всі без винятку препарати імуносупресивної терапії для профілактики відторгнення органних трансплантантів є ліками закордонного (імпортного) походження, ціна на які зростає прямопропорційно до курсу іноземних валют, отриманих препаратів у рамках централізованого постачання для вищевказаної мети за попередній рік виявилось достатньо для покриття 40-55% (залежно від препарату) від потреби з метою безперебійного забезпечення наявних на обліку реципієнтів.

Зважаючи, що залишків імуносупресивних препаратів, що надійшли централізовано у 2014 році та отриманих областю у поточному році додатково з резерву Координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України вистачить лише на 25-30 днів, а відомості щодо продовження централізованого постачання відсутні, назріла гостра потреба для термінової закупівлі вищевказаних ліків за кошти місцевих бюджетів, з метою попередження наростання соціальної напруги в регіоні, чому і покликана сприяти відповідна обласна програма.

Фінансування Програми здійснюватиметься відповідно до законодавства за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством: всього має бути виділено 2 мільйони 300 тисяч гривень. Половину виділять з обласного бюджету, половину -- з місцевих бюджетів. 


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp