Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Про цікавинки Хустщини

11 травня 2015 р., 13:48

На травневі вихідні у краї багато туристів

Травневі вихідні привабили туристів на територію мальовничого Закарпаття. Обласний центр створив святковий настрій тим гостям та жителям Ужгорода, які не виїздили з міста. А для тих, хто бажає відвідати цікаві місця, Закарпаття пропонує крім огляду архітектурних пам’яток ще й відвідування страусиної, оленячої ферм, кінної бази, селиської сироварні та Долини нарцисів. Всі цікавинки знаходяться в Хустському районі, тому, вирушивши ранком, можна охопити всі пункти й до вечора повернутись в Ужгород. Ці відвідини принесуть море позитиву як для дорослих так і для дітей. Страусина ферма створена понад 10 років тому. Її господар радо зустрічає всіх відвідувачів. Цікаво та змістовно розповідає про самих страусів.

  Пан Василь розважає відвідувачів жартами та приповідками, влаштовує показове годування страусів, щоб кожен з відвідувачів міг сфотографуватися на згадку в процесі годування велетенських птахів. Також можна зробити фото на згадку зі страусиним яйцем, яке, до речі, заміняє 30 курячих! Родзинкою перебування на фермі стає «стійка на яйці». Господар обирає собі одного асистента з групи туристів й пропонує стати на яйце. Неймовірне відчуття, коли розум сперечається з очима! Таке враження, що наступивши, воно вмить розтрощиться… Але як виявилося, страусине яйце витримує вагу до 90 кілограм!

Приємним продовженням подорожі стає відвідування оленячої ферми. Це – єдина в Україні ферма такого роду. Засновано її близько 23 років назад й тоді ж було доставлено оленів зі Сходу. Це – велика паркова зона, на якій живуть в звичайному своєму середовищі декілька десятків цих тварин. Оленів вирощували для отримання лікувального матеріалу пантокрину. Але сьогодні цей матеріал упав в ціні відносно європейської ринкової вартості й займатись його добутком нерентабельно, тому ферму будуть використовувати та розвивати переважно в туристичному напрямку. Тут можна годувати оленів (корм входить у вартість квитка), фотографуватися з ними. Під час прогулки по парку до туристів одразу приєднуються вівці, які цілим стадом ходять й теж випрошують яку-небудь смакоту для себе.

 Віслюк теж додає своєрідного колориту, правда іноді буває дратівливим від надмірної уваги. Відвідувачі можуть придбати сувеніри, а для маленьких діток на території влаштований ігровий майданчик. Неподалік знаходиться кінна база. Граціозні, доглянуті тварини чекають на тимчасових вершників. Кращого відпочинку годі й шукати. До того ж, іпотерапія – модний та сучасний метод лікування, який заспокійливо діє на нервову систему. Дорогою з ферм, яка пролягає через село Ізу, можна придбати різноманітні вироби з лози та очерету. Хоч Великдень вже минув, але попит на кошики не зменшився. 

Далі туристичний автобус може прямувати на інший об’єкт – селиську сироварню. Тепер вже не тільки очі будуть задоволені побаченим, а й шлунок! Екскурсія для відвідувачів пройде від початку виробництва сиру, через всі його етапи аж до дегустації. Декілька видів сиру відмінної якості з келихом вина стануть приємним завершенням екскурсії по сироварні. А на останок, не можна випустити з маршруту Долину нарцисів. Територію Долини нарцисів включено до Карпатського біосферного заповідника. 

Але досить важко потрапити в період цвітіння гірського нарциса. Шкода, що працівники не повідомляють про стан цвітіння цих білих зірочок більш точно. Трапляється, що туристи даремно приїздять до долини. Але саме тепер, в десятих числах травня розпочинається масове цвітіння білої квітки полів заповідника. Тож, Закарпаття розвивається та розквітає мережею туристичних маршрутів. Кожен район області може запропонувати цікаве та змістовне для відвідин. Не варто сидіти вдома, навпаки, виїздіть на природу, дізнавайтесь нового, спілкуйтеся! 


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp