Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Через байдужість лікарів закарпатка може не дожити до свого 12-ого дня народження (Фото)

30 травня 2015 р., 10:02

Роками лікарі казали, що дівчинка здорова. Але такого вони не бачити не могли

Марічка Чорней з Воловця Закарпатської області у свої одинадцять років важить лише 19 кілограмів. Їй важко дихати і немислимо болить спина. У дівчинки – вроджена патологія грудної клітки. Мама Наталія оббивала пороги медичних закладів і соціальної служби, але страшної хвороби у дитини ніхто «впритул» не помічав. Якщо дівчинці терміново не зробити операцію, то до 12-го дня народження може не дожити.

Наталія була вагітна другою дитиною. Пологи минули без ускладнень. Коли сповивала новонароджене дитя, зауважила на грудях горбик розміром з кулачок. Медики заспокоювали, казали, що гуля розсмокчеться. Дівчинка росла, і горбик також ріс. З часом почав впиратися у хребет. У чотирирічному віці у Марічки почалися судоми. Дитинку доправили до Мукачівської лікарні, лікували у неврології. На горбик лікарі чомусь уваги не звернули! У медичній картці є запис, датований 2007 роком, де хірург своєю рукою виніс вердикт: «Здорова!». Попередньо такий запис був у 2004 році. Та найбільш шокуючим у медичній «біографії» Марічки є запис лікаря «Патології не виявлено», зроблений вже у 2012 році. Лікар загальної практики та сімейної медицини селища міського типу Воловець Любов Ісевич, яка спостерігає за дівчинкою з дворічного віку, сказала, що горба… «не було видно».

{g}

Хтось сказав Наталі Чорней, що дитину може врятувати операція, але на це потрібно зібрати 40 тисяч гривень. Жінка наклеїла фотографії доньки на трилітрові слоїки і розмістила їх у мукачівських торговельних точках. Люди кидали хто скільки міг. Одна з таких банок потрапила на очі жителю Мукачевого Василеві Богданову. Чоловіка, у якого півроку тому народився син, настільки вразила фотографія Марічки, що Василь відразу зателефонував її мамі. Розпитав про все і звернувся на телеканал «Україна» у програму «Говорить Україна» з Олексієм Сухановим». Тоді вся країна почула історію Марічки.

Люди, на чиїй совісті сьогоднішній стан Марічки, на програму не приїхали. Дехто погодився виправдовуватися лише на камеру.

Реабілітолог Оксана Слинько, яка займається дітьми з вадами на хребті понад 20 років, вперше стикнулася з такою запущеною деформацією грудної клітки. «Таке враження, що дитина живе поза межами цивілізації. Медики не могли не бачити прогресуючої хвороби», - сказала Оксана Слинько.

Коли ми зі знімальною групою телеканалу приїхали у Воловець через місяць після випуску програми, Наталія Чорней сказала, що Марічка другий день перебуває у Мукачівській районній лікарні. А у селі збирають підписи на… позбавлення її материнських прав! Мовляв, Наталія зловживає алкоголем, тому дітей у неї треба забрати…

Наталія Чорней сама виховує чотирьох дітей. Батько Михайло покинув родину п’ять років тому. Чи не витримав того тягаря, який доля підкинула їхній родині, чи були інші причини, судити важко. За словами Михайла, не він пішов від Наталії, вона його вигнала, бо знайшла собі іншого - Василя. Михайло також має іншу сім’ю. Однак ніхто не звільняв його від допомоги рідним дітям. Бачив, яку розвалюху залишив: дві кімнатки, одна з яких слугує за спальню і кухню, обдерті стіни, вкриті грибком. Дах, як решето. При сильному дощі в хаті лилася вода. Щоб підремонтувати дах, Наталії довелося взяти кредит і придбати дошки для перекриття. Сусід-підприємець подарував їй шифер…

Латаючи дірку за діркою, Наталія господарює. Щоб прогодувати дітей, тримає корову і птицю. На гроші, які держава виділяє на дітей, купує одяг і продукти. 17-річний син Микола – мамина підтримка. Допомагає по господарству, пильнує молодших сестричок – Іванку і Даринку. І понад усе мріє, щоб Марічка була здорова.

Наталя на жінку, яка зловживає алкоголем, не схожа. Ми обійшли сусідів із запитанням: чи бачили ви Наталю у стані алкогольного сп’яніння? Жодна людина не підтвердила цієї інформації. Навпаки, казали сусіди, вона – добра мама, господиня. Діти одягнуті і нагодовані. Якщо комусь по сусідству треба допомогти посадити чи викопати картоплю або іншу городину, жінка йде до них на роботу. Зайва копійка не завадить.

На операцію Марічці зібрали понад сто двадцять тисяч гривень. Її можуть оперувати у Сполучених Штатах, Ізраїлі або Туреччині. Клініки усіх трьох країн готові прооперувати дівчинку.

Wz.lviv.ua


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp