Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Без декількох мільйонів, але з потужною комапнією - особливості адмінреформи на Закрапатті

5 червня 2015 р., 11:51

В області продовжують шукати кращі способи здійснення такої поспішної реформи

Упродовж 2-х днів експерти Офісу реформ у Закарпатській області спілкувалися із представниками громад Перечинщини, Великоберезнянщини, Рахівщини та Тячівщини.

Більшість питань стосувалися правових підвалин оголошених реформ. За який час розраховано провести територіально-адміністративну реформу, кого, врешті, обиратимемо восени, на який час… Світоглядні принципи цікавлять сільських голів (а вони були, в левовій частці, співрозмовниками експертів) щонайменше, а саме до них нині прислухається громада, і саме вони спілкуються із нею найбільше.

Проте саме від сільського голови експерти почули і найрадикальнішу думку. Ольга Вікторівна Сметанюк, сільський голова Рахівської Костилівки цілком відповідально заявляє: без об'єднання із Раховом перспективи її селу немає! Уже завтра, каже пані голова, сільська рада готова прийняти рішення про приєднання. Нинішня ситуація вимагає пошуку нових рішень, нових ресурсів, нових ідей. Без цього, переконує Ольга Вікторівна, хоч сільську раду розпускай і відмовляйся від усіх повноважень.
Конструктиву додала Тячівщина. Тут міський голова нинішнього районного центру, терпляче вислухавши запальні дебати, сказав: «Ми вже прикинули, що із об'єднанням місто втрачає 4 мільйони гривень… Але ж ми отримуємо до «компанії» потужний ресурс… Я готовий вже нині підписати угоду із сільськими головами про те, що не втручатимемося у земельні питання без консультації не те, що сільського голови – сільського комітету, обраного селом. Давайте підписувати договори, угоди, визначати правила майбутнього співжиття!», - пропонує Іван Ковач.

Конкретні пропозиції викликають довіру і прагнення вчитися. На пропозицію провести такі перемовини на місцевому, і надто важливому для довіри людей, рівні, відгукнулося кілька місцевих лідерів: 4-ро сільських голів Тячівщини попросилися бути присутніми на перемовинах щодо правил наступного співіснування в одній територіальній громаді. Ця зустріч відбудеться, буквально, завтра. До слова, сільський голова Руського Поля підтвердив: ці консультації дійсно проводяться. Таким чином, села, які можуть об'єднатися в одну громаду із Тячевом, а це: Лази, Округла, Руське Поле, Тячівка - отримають у майбутньому своїх повноправних представників – старост у виконавчому комітеті об'єднання.
«Це спілкування із представниками громад – дуже непросте… І, мабуть, мало хто зможе дати відповіді на всі питання, які виникають у ході цих розмов. Але вони й дають натхнення! Є люди, які думають про своє майбутнє, нерозривно поєднуючи його із майбутнім своєї громади. Мені здається, що саме зараз формуються справжні лідери громади. Не політикани, не говоруни, а ті, хто читають закони, аналізують їх, визначаючи вигоду для своєї громади. Вони думають не про свої посади в майбутньому об’єднанні, а про те, як житимуть вони із своєю громадою за зміни територіального устрою!", - підсумував враження від поїздок директор Офісу реформ у Закарпатській області Іван Дем’янчук.

5 червня експерти Офісу в Закарпатті зустрічаються із представниками громад Берегівщини і Виноградівщини.

Офіс реформ у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp