Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Аварія на Чорнобильській АЕС - одна із сторінок життя полковника закарпатської міліції (ФОТО)

11 квітня 2014 р., 17:43

Два покликання – міліціонер і пожежник нерозривно переплелись у житті полковника міліції у відставці Юрія Свистака із Закарпаття.

Йому довелось у перші години аварії на Чорнобильській АЕС надавати допомогу при евакуації мешканців міста Прип′ять та охороняти в місті громадський порядок. Після служби в армії Юрій Свистак пішов служити у Бородянську пожежну частину в Київській області. Його відразу було призначено на посаду інспектора Державної пожежної служби. 

Молодий інспектор з перших днів служби зарекомендував себе добре, і вже через кілька місяців йому надали однокімнатну квартиру. Він щодня проводив перевірки стану пожежної безпеки на державних об’єктах, житлових будинках, котельнях. Особлива увага під час перевірки приділялась первинним засобам пожежогасіння, електромережі, пожежно-охоронній сигналізації, обробці дерев′яних конструкцій на житлових та державних об’єктах. 

Юрій Свистак до своєї роботи відносився добросовісно, якщо робив зауваження під час перевірки, то вони були слушні. Одного разу перевіряв котельню ферми, де знаходились телята. Зробив керівникові ряд зауважень, написав припис і пішов далі. Наступного дня на цій фермі виникла пожежа з причини, через яку Юрій Свистак зробив зауваження керівникові... На щастя, робітники встигли вивести у безпечне місце телят та погасити пожежу. 

У 1986 році сталася трагедія на Чорнобильській АЕС. В цю ніч Юрій Свистак знаходився на чергуванні по райвідділу. О першій годині ночі йому зателефонував диспетчер Бородянської ППЧ-28, який повідомив, що горить четвертий реактор Чорнобильської АЕС. На пожежу виїхали всі пожежні машини Бородянського району. А через 20 хвилин поступило повідомлення про вибух реактора і що потрібно інших пожежників ставити на чергування. Майже через 20 хвилин поступила вказівка з УМВС Київської області терміново зібрати весь особовий склад. Юрій Свистак організував вже о 3.10 ночі виїзд працівників міліції та пожежників у м.Прип′ять для охорони громадського порядку. 

Наприкінці травня у відрядження поїхав сам Юрій Свистак, який 21 день знаходився у Чорнобильській зоні. Йому доводилось неодноразово виїжджати на пожежі, які виникали у Прип′яті. Кожна така пожежа була вкрай небезпечною для життя, так як під час гасіння людина отримувала чималу дозу радіації. Крім цього, він охороняв від мародерів майно громадян, ніс службу на постах на в′їзді та виїзді з Чорнобильської зони. 

Після повернення з Чорнобиля Юрія Свистака перевели для подальшої служби в Закарпатську область в Мукачівський пожежний гарнізон. Протягом 5 років працював він на посаді інспектора з фізичної підготовки. У 1995 році його переводять до Іршавського райвідділу міліції – інспектором по нагляду з пожежної безпеки. 

Юрій Свистак постійно разом з працівниками міліції проводив рейди, де виявляли порушників, затримували злочинців. За допомогою Юрія Свистака було розкрито ряд підпалів у селі Загаття Іршавського району Закарпаття. Протягом півроку невідома особа підпалювала надвірні будівлі, житлові будинки та сіносховища громадян. Юрій Юрійович виїжджав на такі пожежі разом із слідчо-оперативною групою райвідділу. Експерти давали різні заключення, однак Юрій Свистак стверджував, що ці підпали робить одна і та ж людина. 

Дійсно, його припущення через деякий час знайшли своє підтвердження. Як з′ясувалося, майже на всіх цих пожежах була присутня одна і та ж людина, яка намагалась надати допомогу потерпілим та працівникам міліції. На останній пожежі цей чоловік знову з′явився серед людей, правда, із пляшкою горілки в руках, що й викликало підозру в Юрія Свистака. Підозрюваного було доставлено в райвідділ міліції, де він зізнався в підпалах, але причину своєї неадекватної поведінки пояснити не зміг. У подальшому судмедекспертиза встановила, що у чоловіка є психічні розлади... 

Колишній «чорнобилець» Юрій Свистак цими днями відзначає свій ювілей – 55 років. Особовий склад та Рада ветеранів Іршавського райвідділу міліції щиро вітають шановного ювіляра із 55-річчям. Бажають йому здоров′я, щастя, достатку, родинного затишку, злагоди й довгих років життя. 
Віта Горзов, Іршавський райвідділ міліції УМВС України в Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp