Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Сьогодні закарпатці відзначають Медовий Спас

14 серпня 2015 р., 18:02

За давніми переказами, князь Володимир саме цього дня прийняв хрещення, тому в стародавньому Києві 14 серпня освячували воду в Дніпрі.

Цього дня досхочу їдять мед, недарма ж Спас Медовий, а також чистять та впорядковують криниці й джерела.

За давнім звичаєм на Медовий Спас віруючі приносять у храми мед для освячення. Традиція ця пов’язана зі стародавньою настановою — перший урожай приносити Богові й лише після цього споживати самим.

У храмах також освячують букети з трав та квітів — «маковійчики». Здавна вважається: якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство.

Серед українців свято Маковія одне з найпоетичніших і найшанованіших. У дохристиянські часи цього дня вшановували Богів Спасів і освячували квіти, городину та криниці. Зрештою, прийнявши християнізовану назву, люди зберегли давні традиції й дотримуються їх до сьогодні.Від Маковія починається Успенський піст. Він так само суворий, як і Великий (триватиме до 28 серпня — свята Успіння).

Другий Спас, або Яблучний, припадає на 19 серпня. Третій Спас найчастіше називають Післяуспінням або Хлібним Спасом і пов’язують його у народі із закінченням літа.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp