Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородці платитимуть за ліки більше

28 квітня 2014 р., 14:07

В Україні ціни на них зросли майже на 50%

Від подорожчання ліків волосся стає дибки. В Україні ціни на них зросли майже на 50%. Про це під час «круглого столу» заявив міністр охорони здоров’я Олег Мусій. Аргументував таке подорожчання декількома факторами: різкими валютними коливаннями, нестабільною політичною ситуацією та введенням 7% ПДВ на імпортні ліки.

Цілком зрозуміло, що такий “антикризовий” закон призвів до фармацевтичного та економічного колапсу: цінники на ліках змінюють чи не щодня, дистриб’ютори потроху скорочують закупки, а шоковані космічними цінами люди покидають аптеки з порожніми руками або ж віддають останнє…

Аптеки Ужгорода – не виняток цьому. Хворіти стало не по кишені, адже лікування тепер влетить не в малу копійку.

“Так, із 1 квітня введено 7-відсотковий податок на додану вартість на лікарські засоби й вироби медичного призначення. Торкнулося таке подорожчання як імпортних, так і вітчизняних медикаментів. До цього ще додалася ситуація з валютою, яка дорожчає не по днях, а по годинах. У підсумку ціни на імпортні медикаменти зросли приблизно на 40–50%, а на вітчизняні – на 20–30%, – пояснює провізор однієї з аптек міста, пані Лілія. – Однак тут потрібно враховувати виробника, якою є країна виготовлення тих чи інших медикаментів. Зазвичай постачальники, котрі закуповують лікарські засоби за іноземну валюту, страхують себе і закладають ціну в ризик. Чому зростають ціни на вітчизняні лікарські препарати? Тому що приблизно 45% сировини для їхнього виробництва закуповується із-за кордону”.

Фармацевт зауважує, що серед асортименту лікарських засобів переважають імпортні. Саме таким медпрепаратам покупці зазвичай надають перевагу. Однак є контингент населення, який обирає вітчизняні ліки. Це стосується пенсіонерів, а також людей, котрим підходять препарати саме нашого виробництва.

Факт подорожчання ліків підтверджують чи не у всіх аптеках міста. Однак люди змушені їх купувати, адже іншого виходу в них немає.

“Розумієте, ліки – це не те, без чого можна обійтися. Я б не сказала, що люди почали купувати менше… Скриплячи зубами, але беруть. Особливо це стосується тих, хто не може жити без ліків. До нас приходять люди з серцево-судинними захворюваннями чи хворі на діабет, і їм стає погано, коли бачать на скільки зросла ціна на їхні ліки…

Часто покупці шукають якусь дешевшу альтернативу призначеному препарату… Або ж і взагалі кажуть, що звернуться до народної медицини, бо так значно дешевше”, – розповідають місцеві провізори.

Ужгородці, м’яко кажучи, не в захваті від такого шокуючого подорожчання ліків. Більшість вважає: як тільки валютний ринок перестане лихоманити, ціни впадуть, а поки, зціпивши зуби, терплять.

“Моєї зарплати ледь вистачило, щоб вилікувати грип. А що вже говорити про людей, які мають серйозні хвороби… Що говорити про незахищені верстви населення, пенсіонерів… – ділиться враженнями від походу в аптеку ужгородка Магдалина. – Я от хотіла купити льодяники від горла “Стрепсілс”. Як побачила нову їхню ціну – 50 грн., одразу взяла вітчизняні за 30 грн… Мої знайомі, до прикладу, вже не перший рік за ліками їздять до Угорщини. Кажуть, що купувати там їх значно вигідніше, навіть враховуючи курс форинта. Звісно, це стосується не всіх лікарських засобів, а певних виробників. Думаю, якщо ситуація з цінами на ліки в нас не врегулюється, то теж їздитиму”.

Як то кажуть, комусь війна, а комусь мати рідна. Через подорожчання ліків зросте рівень фальсифікованої продукції, а відтак це позначиться на найціннішому – людському здоров’ї.

За попередніми підрахунками податок принесе держскарбниці 2,5 млрд. гривень. І якщо розмір поповнення бюджету – питання спірне, то неспроможність більшості покупців придбати необхідні ліки – залізний факт.

Христина БІКЛЯН “Карпатський об’єктив”


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp