Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Про податкову соціальну пільгу для учасників АТО

17 листопада 2015 р., 19:26

Сьогодні Хустською ОДПІ проведено "гарячу" телефонну лінію

Протягом сеансу телефонного зв’язку громадяни ставили запитання головному державному інспектору з питань комунікацій Хустської ОДПІ. Пропонуємо вашій увазі відповіді на найбільш актуальні для громадян питання.

Який розмір податкової соціальної пільги передбачений для учасників АТО?

Податкова соціальна пільга надається в розмірі, що дорівнює 50 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи. Особи, які мають статус учасників бойових дій, які брали участь у АТО, не визначені Податковим кодексом як пільгова категорія платників, які мають право на збільшений розмір податкової соціальної пільги.

Однак такі платники мають право на застосування податкової соціальної пільги згідно з пп. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Податкового Кодексу як будь-який платник податку, за умови дотримання інших вимог ст. 169 Податкового кодексу України. Про це повідомлено в листі ДФС від 04.09.2015 № 8397/В/99-99-17-03-03-15.

Який порядок надання податкової соціальної пільги для учасників АТО?

Статтею 169 Податкового кодексу України визначено порядок надання податкової соціальної пільги, її розмір, перелік категорій платників податків, які мають право на таку пільгу. Для отримання податкової соціальної пільги слід подати роботодавцеві заяву.

Відповідно до пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як зарплата, якщо її розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.

У разі перевищення місячної зарплати понад встановленого розміру, незалежно від соціального статусу платника податків, питання про надання податкової соціальної пільги не розглядається.

Чи має право фізична особа-підприємець застосовувати податкову соціальну пільгу до сум середнього заробітку, виплачених працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період?

Згідно п.п. 169.2.3 п. 169.2 ст. 169 Податкового кодексу України податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку отримує протягом звітного податкового місяця одночасно з доходами у вигляді грошового чи майнового (речового) забезпечення військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Відповідно до частини 4 ст. 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232-ХІІ визначено, що військова служба за призовом під час мобілізації на особливий період є одним із видів військової служби.

Статтею 9 Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-ХІІ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» встановлено, що держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів.

Отже, якщо працівник, призваний на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період отримує заробітну плату (середній заробіток) та одночасно грошове чи майнове (речове) забезпечення військовослужбовця, що виплачуються з бюджету, фізична особа-підприємець як роботодавець під нарахування заробітної плати такому працівнику не має право на застосування податкової соціальної пільги.

За матеріалами Хустської ОДПІ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp