Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Мукачеві посилять контроль за якістю харчування

5 січня 2016 р., 13:18

Це питання порушили на освітній колегії.

Питання забезпечення якісного харчування учнів в загальноосвітніх навчальних закладах та вихованців дошкільних навчальних закладів розглянули на освітянській колегії, яку проведено управлінням освіти Мукачівського міськвиконкому. Участь в заході взяв і міський голова Андрій 

Катерина Кришінець-Андялошій, начальник управління освіти міста повідомила, що в Мукачеві проведено моніторинг харчування у 7 школах. У цих школах безкоштовними гарячими обідами забезпечені всі учні 1-4 класів, а це 2054 учнів, що становить 100% та 129 дітей пільгових категорій з числа учнів 5-11 класів. Вартість безкоштовних гарячих обідів для учнів 1-4 класів у загальноосвітньому навчальному закладі становить 12 грн . Організацію харчування , відповідно до угод здійснюють приватні підприємці.

Під час проведення аналізу було з’ясовано, що при рівних можливостях виконання натуральних норм різне. Ці дані говорять про слабкий контроль з боку адміністрації та медичних працівників деяких закладів за виконанням натуральних норм та організацією різноманітного харчування для дітей. Нерідко у раціоні харчування перевищують крупи та макаронні вироби, недостатньо молока, сиру, яєць, масла вершкового, риби, м’яса.

Окрім того, в навчальних закладах проводилося анкетування батьків та учнів, щоби вивчити їх думку. У ЗОШ №1 всього опитано 144 батьків із 399 (36%). Із числа опитаних батьків: 56% - задоволені якістю харчування; 38% - не завжди задоволені; 6% - не задоволені. У ЗОШ №10 опитано 170 учнів 5-9 класів. Із кількості опитаних 75% дітей задоволені послугами їдальні, 15% - не завжди, 10% - не задоволені. У ЗОШ №13 опитано 99 батьків учнів 1-4 класів. Із числа опитаних батьків: 62% - задоволені якістю харчування; 35% - не завжди задоволені; 3% - не задоволені. У ЗОШ №20 опитано 190 респондентів, з них 180 батьків та10 учнів 5-х класів. Із кількості опитаних 146 респондентів, а це 76 % задоволені якістю харчування у шкільній їдальні, 24% - не завжди. Гімназія: опитано 103 респонденти (44 батьків, 59 учнів 5-9 класів). 75 % батьків задоволені якістю харчування, 25% - не завжди. 28 % батьків пропонують розширити асортимент страв.

Колегією схвалено дорученнякерівникам навчальних закладів посилити контроль за дотриманням норм закладки сировини та виходу готової продукції; при складанні перспективного меню не допускати одноманітності страв. Медичним працівникам доручено посилити контроль за якістю продуктів. Приватних підприємців шкільних їдалень зобов’язали організувати повноцінне, безпечне і якісне харчування дітей, дотримуватись граничної торгівельної надбавки на продукцію громадського харчування, що реалізовуються у загальноосвітніх закладах; дотримуватися норм харчування та дотримуватися рекомендованих обсягів порцій страв. Також у школах та садочках мають оновити кухонний посуд.

Міський голова Андрій Балога зазначив, що в місті посилять контроль за якістю харчування у школах та дитсадках. «Минулоріч вартість шкільного харчування збільшено вдвічі – з 6 до 12 гривень. Наступного року плануємо виділити на харчування більше 8 млн. гривень, це більше 10% видатків на освіту. Разом з тим плануємо посилити контроль за якістю харчування – якщо витрачаємо кошти платників податків міста, маємо бути впевнені, що їжа у шкільних їдальня буде якісною та різноманітною. І надалі їдальні перевірятимуть створені комісії, без попереджень. Тому і керівники навчальних закладів мають долучитися до роботи і контролювати що діється в шкільних їдальнях», - резюмував Андрій Балога.

Мукачівська міськрада

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp