Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Сьогодні - Всесвітній день водно-болотних угідь

2 лютого 2016 р., 14:10

Бережіть природу

Чи знаємо ми, що існування більше, ніж мільярда людей на Землі залежить від водно-болотних угідь? Чи замислювалися ми над цією цифрою і про те, що таке водно-болотні угіддя насправді?

Рамсарська конвенція визначає водно-болотні угіддя як будь-яку територію, яка затоплена або насичена водою постійно або сезонно, включно з узбережжям та прибережним морським шельфом. Це визначення включає в себе всі наземні водно-болотні угіддя, такі як болота, ставки, озера, річки, заплави та заливні луки, так само, як і всі види прибережних угідь, які включають солоноводні болота, затоки, мангрові зарості, лагуни та коралові рифи. До цього списку також входять всі водно-болотні угіддя, створені людиною, – риборозвідні ставки, рисові чеки та солепромислові водойми.

Водно-болотні угіддя дають можливість для проведення різноманітних робіт, включаючи ті, про які ми, зазвичай, не думаємо, скажімо, вирощування рису, рибальство, туризм та відпочинок, транспорт, водозабезпечення, традиційне використання природних ресурсів водно-болотних угідь.

Щороку 2 лютого ми відзначаємо Всесвітній день водно-болотних угідь з метою поширення знань щодо важливості водно-болотних угідь для людства та планети. Девіз свята у 2016-му – «Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього – стале джерело засобів для існування» – підкреслює важливість таких угідь як джерела забезпечення добробуту людей.

Департамент екології Закарпатської ОДА закликає усіх підтримати цю акцію у лютому. Як вчителі – ви можете вивчити разом з учнями, чому водно-болотне угіддя є важливим джерелом засобів для існування та дослідити приклади мудрого використання водно-болотного угіддя місцевими громадами, як організатори – провести екскурсію до водно-болотного угіддя для різних груп цільової аудиторії, а також організувати різноманітні заходи як в приміщеннях, так і на природі.

Довідково. Згідно з переліком водно-болотних угідь міжнародного значення Бюро Рамсарської конвенції на території Закарпатської області статус водно болотного угіддя міжнародного значення надано водно-болотному угіддю «Озеро Синевир», площею від 29 га, що знаходиться на території НПП «Синевир». Це – найбільше озеро Українських Карпат, яке розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря. Озеро утворилося у післяльодовиковий період внаслідок перекриття зсувами річкової долини. Воно відіграє важливу роль у підтриманні водного режиму річки Теребля – притоки Тиси, яка впадає в Дунай. Озеро живиться трьома постійними гірськими потічками.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp