Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Колочаві науково-навчальний центр «Синевир» (ФОТО)

23 березня 2016 р., 18:41

З турботою про студентів.

Завдяки ректору Національного педагогічного університету ім. Михайла Драгоманова Віктору Андрущенку на околиці Колочави розбудовується науково-навчальний центр «Синевир»

Серед численних вузів педагогічного напрямку,одним з найуспішніших в Україні є Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова. Заклад розвивається завдяки високій професійності, наполегливій праці колективу та керівництву ректора, члена-кореспондента Національної академії наук України, академіка Академії педагогічних наук, доктора філософських наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Віктора Андрущенка.

{g}

Творчий підхід до праці вивів університет у лідерські позиції серед подібних українських закладів та користується авторитетом закордоном. Свідченням цього є міжнародні угоди вузу про співпрацю, а також іноземні студенти, які приїжджають сюди здобувати освіту. Загалом у Національному педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова навчається 18 тисяч студентів.Вони здобувають освіту європейського зразка і стануть справжніми педагогами, які доноситимуть до сердець молоді зерна розумного, доброго, вічного. 

Навчальний процес забезпечує понад 2600 штатних співробітників, 260 докторів наук, професорів, 360 кандидатів наук, доцентів.

Ректор університету Віктор Андрущенко особливий акцент робить на те, щоб студенти мали не лише теоретичні, але й практичні навички. Аби випускник вузу ставав до роботи професійно і підготовлено. Тож важливою є практична підготовка студентів на базі для польових досліджень, однією з яких є науково-навчальний центр «Синевир». Він знаходиться у мальовничому урочищі Квасовець на околиці відомого села Колочава в Національному природному парку «Синевир». Поряд мінеральне джерело, швидкоплинна річка Теребля, гірські схили, ліс, поле рідкісних шафрані Гейфеля… Одне слово, ідеальне місце для бази, де практику проходять студенти різних напрямів, починаючи від біологів, закінчуючи філологами. Усім тут знайдуться теми для досліджень, адже Колочава унікальне село з багатством природного різноманіття, історико-культурної спадщини, мовних особливостей тощо.
Початком співпраці Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова та НПП «Синевир» стало підписання угоди у січні 2011 року ректором вузу Віктором Андрущенком та директором парку Миколою Дербаком. Відтоді почав діяти Науково-навчальний центр «Синевир». За цей час тут проведено реконструкцію головного корпусу, побудовано ще два додаткові корпуси для викладачів і студентів, заклад для харчування у карпатському стилі – так звана колиба. Одночасно база може прийняти 70 осіб. Не забули й про оздоровлення студентів. Оскільки поряд знаходиться природне джерело з мінеральною водою, яка має лікувальні властивості, поблизу бази обладнано купіль, де можна поправити своє здоров’я.

Минулого року завдяки ректору Віктору Андрущенку та директору НПП «Синевир» Миколі Дербаку побудовано міст через річку Тереблю, зроблено під’їзну дорогу до бази. За осінньо-зимовий період проведено підготовчу роботу, тож зараз науково-навчальний центр готовий до прийому студентів і викладачів для практичних занять. Крім практики, майбутні вчителі детально знайомитимуться з діяльністю парку, його визначними місцями, передусім Синевирським озером і Реабілітаційним центром бурих ведмедів, здійснюватимуть захоплюючі подорожі гірськими хребтами, екологічними і туристичними стежками.

Осередком еколого-освітньої роботи зі студентами Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова є візит-центр НПП «Синевир». На його базі молодь детальніше дізнається про наукову, природоохоронну, еколого-освітню і рекреаційну діяльність парку, спілкується з провідними фахівцями установи.

Під час практики студенти не лише вчаться, але й проводять дослідження і спостереження, беруть участь в екологічних акціях, дбаючи про чистоту довкілля і навіть виступають з концертними номерами під час місцевих святкувань.
Продуктивність роботи бази університету досягнуто завдяки постійній увазі до її розвитку самого ректора Віктора Андрущенка, а також Олега Падалка, голови профкому вузу Івана Горбачука. Вони доклали максимум зусиль для удосконалення матеріальної бази, розробки програм польових практик з екології, біології, географії, туризму тощо. Інтенсифікація роботи вузу, зокрема засобами практичної підготовки студентів, зобов'язує й надалі розширювати базу у Колочаві, будувати нові плани. Невдовзі тут буде встановлено метеопост, який стане в нагоді не лише студентам вузу, але й науковцям парку. В подальшому тут планують побудувати дослідну лабораторію.
Науково-навчальний центр «Синевир» матиме й своє підсобне господарство. Верховинська бринзя дуже припала до смаку студентам і викладачам, тож вирішено завести овець, а згодом придбати коней для розвитку кінного туризму. Є тут також своє форелеве господарство.
Задумів є багато, і є бажання працювати. Відчувається й підтримка населення. До слова, на базі працює понад десять місцевих жителів.
Ректор Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Віктор Андрущенко велику увагу приділяє взаємодії з місцевими середніми навчальними закладами. Він особисто відвідав Коловавські школи, спілкувався з учнями і педагогами, дарував подарунки молоді. Для зміцнення матеріально-технічної бази шкіл у Меришорі та Брадолці, вуз придбав комп’ютери, за що директори цих навчальних закладів Ганна Ігнатишин та Ганна Малета щиро вдячні ректору столичного університету. З подарунками навідуються драгованівці й до Синеврсько-Полянської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Директор школи Олена Чуп з теплотою згадує візит гостей з Києва. До речі, серед педагогічного колективу школи є й випускники Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова. Випускником цього вузу є також голова Міжгірської районної державної адміністрації Василь Худинець, який разом з головою Міжгірської районної ради Василем Щуром позитивно оцінюють діяльність науково-навчального центру «Синевир». На думку керівників району, функціонування цього закладу у Колочаві дає позитивний імпульс для освітнього, культурного і соціального розвитку регіону. Цього року під патронатом Віктора Андрущенка на базі науково-навчального центру «Синевир» буде втілено унікальний проект «Міжнародна літня школа молодого ректора», а також планується провести турнір з футболу серед школярів Тереблянської долини.
У Колочавській ЗОШ І-ІІІ ст. №1 діє локальний центр дистанційного навчання Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова. Завдяки цьому випускники школи мають нагоду, не виїжджаючи з рідного села, належно підготуватися до зовнішнього незалежного оцінювання і збільшити свої шанси вступити в університет на державну форму навчання. А для вступників з Міжгірщини тут особлива увага. Драгоманівці вважають їх талановитими і всіляко підтримують при вступі і подальшому навчанні. Тож велика подяка ректору університету Віктору Андрущенку за його самовіддану працю, турботу про студентську молодь і розбудову науково-навчального центру в Колочаві.

Анатолій ДЕРБАК, директор науково-навчального центру «Синевир» Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp