Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

70% «Теплих» кредитів повертають закарпатцям, які отримують субсидії

24 квітня 2016 р., 12:23

Найбільшим споживачем енергоресурсів у області є населення – на його потреби в нас іде понад 80 відсотків усього використаного газу та 56% електроенергії.

Тож для Закарпаття розроблена урядом державна програма підтримки енергозбереження, яка допоможе платити менше за житлово-комунальні послуги, є особливо актуальною. І краяни нею активно користуються.

Як розповів під час вівторкового брифінгу директор департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури облдержадміністрації Едуард Маляр, станом на початок цього року в області вже видано 2656 «теплих» кредитів на загальну суму понад 52 мільйони гривень. Причому дехто бере ці позики вже по другому-третьому разу – адже їх надають, приміром, для встановлення альтернативного (не газового) опалення, заміни вікон на енергоощадні, утеплення будинку. Таким чином поетапно можна підвищити клас енергоефективності власної оселі за рахунок вигідного кредиту.

Отже, на що можна розраховувати, якщо ви вирішили долучитися до цієї програми? За словами Е. Маляра, зокрема вона передбачає повернення фізичним особам 20% тіла кредиту на придбання твердопаливних котлів, відшкодування 30%, якщо йдеться про купівлю матеріалів для впровадження енергозберігаючих заходів, та 40% – для ОСББ, житлово-будівельних кооперативів для впровадження енергозберігаючих заходів у багатоповерхівках. Крім цього, якщо позичальником є фізична особа – отримувач субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, йому відшкодовують 70% суми «енергоефективного» кредиту (але не більше 14 тисяч гривень). Слід зауважити, що за цією програмою працюють лише три фінустанови: «Ощадбанк», «Укргазбанк» та «Укрексімбанк».

«Обласна держадміністрація також долучилася до цієї програми, підписавши з представниками Держенергоефективності України, облради та мером Ужгорода Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків, – наголосив Едуард Маляр. – Відтак затверджена Програма енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області на 2016—2020 роки. Вона також передбачає відшкодування частини відсоткової ставки за кредитами, отриманими населенням на заходи з енергозбереження. Фінансування на ці цілі в 2016-му становитиме 1 мільйон гривень – кошти виділятимуть за результатами перерозподілу вільних залишків обласного бюджету та спрямовуватимуть на покриття 15% річних із 25-ти, нарахованих банками».

Схожі програми мають і Ужгород та Мукачево. Обласний центр на відшкодування відсотків «теплих» кредитів для ужгородців та ОСББ передбачив 2 мільйони 200 тисяч гривень, а місто над Латорицею – 1 мільйон гривень (лише для населення).

Едуард Маляр закликає краян, які ще не скористалися можливостями згаданої програми, але хотіли б у майбутньому заощадити на енергоносіях, обов’язково долучитися до неї. Це вигідно, особливо в світлі постійного здорожчання газу та електроенергії.

Мирослава ГАЛАС,
газета "Новини Закарпаття"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp