Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Тячеві зняли відео-присвяту загиблим бійцям АТО

26 квітня 2016 р., 18:38

Паи’ять про загиблих житеме вічно

30-річний боєць 128 бригади Роман Козичко із Тячева загинув внаслідок обстрілу під Дебальцевим 18 лютого 2015 року. Пам’ятаючи про подвиг героя, група творчої молоді з Тячева та Івано-Франківська вирішила віддати шану Романові та всім військовим, які віддали життя за Україну, зворушливою відеоприсвятою.

В основу екранізації лягла кавер-версія проникливої пісні польського гурту «Еней» «Біля тополі», присвяченої українським бійцям АТО, в аранжуванні музичного колективу з Івано-Франківська «Будьмо». У кліпі цю композицію виконала тячівчанка, студентка IV курсу Мукачівського педагогічного коледжу, майбутній вчитель музики Ангеліна Павлюк. Над створенням відеоролика також працювало молоде подружжя Богдана та Тетяни Павлишин з Івано-Франківська (Богдан був відеооператором, а Тетяна – автором сценарію). У головних ролях знялися мешканці Тячева.

Напередодні прем’єри відео журналісти інтернет-видання "Тячів" поцікавились подробицями зйомок у виконавиці пісні Ангеліни Павлюк.

Ангеліно, скажіть, будь ласка, як з’явилася ідея відеокліпу?


Задум з’явився кілька тижнів тому. Справа в тому, що мені дуже подобається пісня польського гурту «Еней» «Біля тополі» і кавер на неї івано-франківського гурту «Будьмо». Спочатку я попросила знайомого відеооператора просто відзняти, як співаю цю пісню. Але порадившись, ми вирішили створити кліп-присвяту нашому тячівському герою Роману Козичку і всім військовим, які загинули в АТО. Це була дуже близька мені тема, оскільки моя мама і покійна мама Романа навчалися разом в одному класі. На жаль, сама я з Романом знайома не була. Нашим кліпом ми хотіли, щоб тячівці пам’ятали про Романа, про те, що він нас захищав, і щоби про тячівського героя знали не лише в Закарпатті, а й в усій Україні. Бо ж як у нас часто буває: поговорили місяць-два та й забули. Робили це не власного піару чи розкрутки, а щоб люди ні на мить не забували про те, які події відбуваються в Україні, і як багато хлопців загинуло на війні.

А ще, мабуть, ця тема Вам не байдужа через те, що активно займаєтесь волонтерством?


Так, спільно з нашим тячівським волонтером Іваном Крічфалушієм ми збираємо допомогу для хлопців в АТО, долучаємось до благодійних акцій, які проводяться у греко-католицькій церкві.

То як відбувалися зйомки кліпу?

Довго писали сценарій, підбирали акторів і врешті 16 квітня відзняли відео. Відеооператор Богдан Павлишин (фотовідеостудія «Богдан») приїхав спеціально з Івано-Франківська, щоби зняти кліп. До речі, працював безкоштовно. А автором сценарію виступила його дружина Тетяна. За день до зйомок на студії звукозапису «БК-music» в Тячівському будинку культури записали пісню.

Де саме фільмували кліп?

Зйомки проходили у Тячеві. Найперше, в будинку вчителя фізкультури Тячівської ЗОШ №1 Степана Андрійовича Талапка, який вчив Романа. Його оселя ідеально підходила для зйомок, тому що там були підходяще освітлення і фасад. Також знімали у центрі міста – біля пам’ятника Небесній Сотні, на виїзді з Тячева біля тополь, на подвір’ї ЦДЮТ, де цвіли сакури, та у греко-католицькій капличці Зарваницької Божої Матері. Завершували творчий процес на березі Тиси біля дамби. Загалом, попрацювали близько 8-9 годин.

Найважче було знімати біля пам’ятника Небесної Сотні. Там була така сцена: я кладу квіти, а солдат щоразу віддаляється, аж поки зовсім не зникає. Сльози на очі навертались, бо, стоячи біля того пам’ятника, не можна залишатися байдужим. Але ми сконцентрувалися і відзняли все з першого дубля.

Чи все вдалося так, як планували?


Так, і навіть не очікували, що так швидко впораємося. Думали, доведеться робити по кілька дублів. Але все вийшло ідеально, і погода була шикарна: не надто сонячно і не надто хмарно. Гарного ефекту додав легкий вітер.

Розкажіть, будь ласка, про акторів кліпу.

Роль солдата виконав військовослужбовець відділу прикордонної служби «Тячів» Віктор Кемпка. Сам юнак родом із Хмельницького, але три з половиною роки служить за контрактом у Тячеві. На цю роль ми планували спочатку іншого солдата, але в останній день він попередив, що не зможе прийти, натомість буде інший. Віктор зіграв усе дуже добре, бо й сам пройшов через АТО.

А маму солдата зіграла моя мама – Клара Павлюк. Їй ця тема надзвичайно близька, бо, як я вже казала, Романова мама – тітка Люба, яка ось уже майже рік, як теж відійшла у вічність, – це її однокласниця.

Наймолодшою актрисою стала 11-місячна донечка відеооператора Анастасія, яка з’являється в епізоді, де йдеться про долю майбутніх поколінь.

Хто допомагав вам у створенні кліпу?


У запису пісні нам посприяв мер Тячева Іван Іванович Ковач. Вишивані сукні, а їх у мене в кліпі було три, надала дизайнер одягу Галина Яцюк з Буштина. Допоміг і звукорежисер Мирослав Шваля, який упродовж 7-8 годин працював з нами на студії, щоб усе вийшло чітко, ясно і досконало.

То коли і де можна буде подивитися відео?

Презентація відеокліпу відбудеться на телеканалі «М-студіо», під час ранкового ефіру, у середу, 27 квітня. В ефірі візьмемо участь я з мамою, відеооператор Богдан та солдат-прикордонник Віктор. У цей же день після обіду кліп демонструватимуть на великому екрані, що на площі Поштовій у Тячеві.

Чи плануєте у перспективі презентувати ваш кліп ще десь, окрім Закарпаття?

Влітку, після завершення мого навчання, плануємо презентувати відеороботу на телебаченні і радіо в Івано-Франківську.

Дякую за розмову і подальших успіхів!

Враженнями від зйомок кліпу вирішив поділитися і відеооператор Богдан Павлишин:

«Працювати було цікаво і захопливо. Бо це дуже гарна пісня, через яку було легко донести ідею, щоб українці не забували Героїв, які віддали своє життя за майбутнє наших дітей. Без Божої помочі то б усе не вийшло. Дуже добре, що у нас були однодумці, які разом з нами працювали над створенням кліпу, – як у кадрі, так і поза ним».

Отже, завтра не прогавте ранковий ефір телеканалу «М-студіо» або стежте за трансляцією на екрані у центрі Тячева.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp